циклене на паркет

Освежете дома си с циклене и лакиране на паркета

Ремонтът по начало е свързан с негативни усещания като прах, отпадъци и много труд. Само че, без него не може – искаме или не, на няколко години се налага по-съществен ремонт на жилището, включващ боядисване и подмяна на повредени или морално остарели неща. В последно време повечето хора по време на ремонт сменят покритието на пода с ламиниран паркет. Ако подът е бил циментов, това е добро решение, но ако е настелен със здрав, дървен паркет, то тогава е кощунство той да бъде изкъртен и сменен с изкуствена настилка.

Въпреки широкото приложение на ламинирания паркет, времето на подовете с естествено покритие не отминава. Старите подове се изменят до неузнаваемост след циклене и последващо лакиране с подходящ лак. Противниците на цикленето считат, че това е излишна процедура. Освен това е шумна и замърсява. Това може някога да е било така, но със съвременната техника за циклене на паркет, вече няма толкова много прах и шум. Резултатът обаче си струва!

Ако се питате, дали старият ви паркет или дюшеме от дъски ще станат хубави след циклене, то отговорът е – да! Само трябва да се прегледа цялата повърхност и да се премахнат забити пирони и други неща, които пречат на машината. Дъбовият или буков паркет се считат за висша класа при подовите покрития. При новостроящите се сгради често се взема решение за поставяне на естествен паркет. Това спестява много пари, тъй като с качествен паркет, подът ще бъде като нов години наред. Естествения паркет при добра поддръжка издържа много дълго – фирмите, които поставят дъбов паркет дават 25 години гаранция на своите изделия.

Един качествен паркет има нужда само от циклене през 5-6, а понякога и повече години. След изцикляне се лакира и става като нов. Това не може да се каже за ламинатите, които като се износят, трябва да се сменят. Затова който има дървен паркет или дюшеме на пода, най-добре е да го поддъжа, да го цикли и лакира, да го пази от влага и няма да има проблеми. Дървените подови настилки са най-икономични, тъй като се поддържат лесно и не се налага да се подменят поколения наред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.