Работно облекло

Съвременното работно облекло е практично и красиво

Модата, този велик диктатор, започна да се намесва и във визията на облеклата за работа. Всяка фирма вече търси собствена визия не само в логото и фирмените знаци, но и в начина, по който изглеждат работещите в нея. За едно практично работно облекло най-важното е удобството и свободата на движение. Това обаче отдавна не е достатъчно за мениджърите, които търсят оригиналност в моделите на фирмените облекла, за да може служителите им да се открояват и да привличат внимание.

Новите модели работни облекла взаимстват доста идеи от колекциите на световни модни дизайнери. Това не е случайно, тъй като повечето модни ателиета предлагат наред с фешън колекциите си и изработка на работно облекло. Съвсем естествено, дизайнерите на тези фирми влагат своите креативни идеи и по отношение на облеклата, предназначени за работа. Все пак, освен красота, облеклото трябва да предпазва работника по време на изпълнение на служебните му задължения и да му бъде удобно. Не може заради модната визия, работникът да чувства дискомфорт или още по-зле – да има риск от увреждане на здравето му. В такъв случай работодателят може да плати доста сериозни глоби, въпреки красивото фирмено работно облекло.

За работещите на тежки строителни обекти облеклото се прави от здрави материи, които имат защитно покритие. На работниците, които работят в помещения, в които се разтопява горещ материал, се осигуряват облекла, които да ги защитават от врящите капки, които може да попаднат върху тях. Така рискът да бъдат обгорени се намалява значително, защото облеклото е устойчиво срещу горещия материал, който може да попадне върху него.

Дори и фирмата да не се занимава с подобни опасни за здравето дейности, пак има риск някой работник да пострада. Затова работното облекло е съобразено с действащата държавна наредба за униформи. В хотелите и ресторантите най-проблемните участъци са кухненските помещения. Работещите там имат най-голяма нужда от специално работно облекло. В другите сектори служителите трябва да имат представителна визия и за тях се предвижда красиво облекло, което да носи фирменото лого и да е разпознаваемо.
В хотелите обикновено  фирменото облекло се различава съобразно поста, който заемат служителите. По този начин се улесняват както посетителите на хотела, така и самите служители. Йерархията се спазва по-лесно, когато е подчертана от различаващо се облекло за всички служебни нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.