Лични предпазни средства в офиса

На пръв поглед дейността на офис служителите не е опасна. Съществуват обаче редица негативни фактори, в резултат на които могат да бъдат причинени увреждания на здравето. Българското законодателство включва защита на труда за офис служители в обща система заедно със защита на труда на предприятието и задължава отговорните лица да следят за спазването на изискванията за условията на труд и организацията на работните места на служителите.

Основните отрицателни фактори и начини за справяне с тях

Трудовата дейност на офис служителите, като правило, е свързана с компютри и офис оборудване. Работата на компютър засяга главно органите на зрението, опорно-двигателния апарат и може да причини невропсихична възбуда, така че служителят трябва да знае, че:

не можете да прекарате повече от шест часа в компютъра през работния ден;

на всеки 45 минути трябва да направите кратка почивка за 7-10 минути.

Не забравяйте за правилното позициониране на монитора и клавиатурата – това ще избегне дискомфорт по време на работа, прекомерно напрежение на очите и болка. Също така е необходимо да се обърне внимание на осветлението на работното място на служителя. Той трябва да отговаря на санитарните стандарти и изискванията за защита на труда – липсата или, обратно, излишъкът на светлина влияе негативно върху зрението на офис служител.

В допълнение към компютрите, друго офис оборудване – принтери, копирни машини, мобилни телефони… Те могат да излъчват токсични вещества, да създават повишено ниво на шум или да бъдат източник на електромагнитно излъчване  – всичко това влияе на физическото и психо-емоционалното състояние на служителите.

Следващият фактор, влияещ върху здравето на служителите в офиса, е прахът, който се появява от голям брой хартиени документи. Офисният прах съдържа до 80% вредни вещества, включително алергени, патогени на различни заболявания и дори въглероден окис. В прашна стая е не само неприятно да се работи, но и голям риск от настинки и алергични заболявания. Поради това офисът трябва да бъде оборудван с добра вентилация, редовно да се почиства и проветрява.

Офис дейностите обикновено не включват сериозна физическа активност. Заседналата работа, която е заета от повечето офис служители, често води до физическо бездействие и причинява сериозни здравословни проблеми.

Ако работодателят се интересува от служителите в офиса, които работят продуктивно и рядко излизат в отпуск по болест, той трябва да осигури адекватни условия за работа и почивка за тази категория служители, както и да се погрижи за свеждане до минимум на вредните производствени фактори. Обикновено тези задачи се възлагат на специалист по безопасност на труда.

Източник: rabotnioblekla.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.