SEO оптимизацията и директориите за статии

Логото на директория за статииЕдна от основните практики на българския SEO оптимизатор е да разчита до голяма степен на т.нар. директории за статии. Последните, както повечето от вас знаят, представляват платформи, даващи възможност на много автори да публикуват своите статии на едно място. Целта на публикуването в подобни директории е в статиите да бъдат вмъкнати линкове, водещи до сайта за който се прави съответната SEO оптимизация. Как работи този механизъм и има ли ощетени?

Преди да започнем с тълкуването трябва да изясним кои са участниците в целия процес на сео оптимизация. На първо място е нашият клиент (или собствения ни сайт, за който оптимизираме), след това са потребителите на този клиент, директорията за статии, нейните посетители и… гугъл бота.

Клиентът. Тъй като за момента връзките, генерирани през статии за директории имат положителен ефект върху класирането на даден сайт, клиентът може единствено да печели от това. Много малко са хората, които се интересуват по-задълбочено какъв е процеса зад цялата работа. Повечето клиенти си плащат и чакат единствено резултата – скок на по-горна позиция в резултатите.

Директорията за статии. Привличането на множество автори, които да публикуват в нея всъщност води до огромно по обем съдържание, генерирано всеки ден. От гледна точка на гугъл бота, това прави директорията за статии по-ценна като уебсайт и рангът закономерно се увеличава. По-голямата тежест и репутация на самата директория са ценни активи за нейният собственик, който може да ги използва в подкрепа на странични свои проекти.

Посетителите на директориите. Ако някой оптимизатор смята, че статиите за директории се посещават и се четат от случайни потребители – доста се залъгва. Самите статии се пишат от SEO оптимизаторите и/или техните copywriter-и единствено за задоволяване нуждите на гугъл бота. Изключително малко са хората, които пишат статиите си с полезна за случайния читател информация, или ги оформят да са удобни за четене. Всичко се прави в името на бота и линковете – структура, ключови думи, ликове. Това обаче не е проблем, тъй като хилядите статии за сео оптимизация, заедно със спамерския си характер, са събрани в специално проектираните за това директории. А последните се посещават единствено от самите оптимизатори и евентуално някои-друг техен познат, или друг индивид, свързан по някакъв начин със SEO. Ако се съмнявате в последното твърдение ви предизвиквам да излезете пред НДК и да попитате 100 случайни минувачи „Знаете ли какво е директория за статии?“.

Гугъл бота. В очите на този AI субект, горепосочените явления се интерпретират по малко по-различен начин, отколкото щяха ако това беше човек от плът и кръв. За бота сайтът-директория е пространство, където се ежедневно се генерира голямо количество уникален текст. Т.е. директорията за статии изглежда жизнен, поддържан и информативен портал. Посещават го много хора – самите автори и техните фирмени обкръжения, повечето от които се явяват редовни посетители. Или директорията изглежда полезна със своите статии, защото кара хората да се връщат. Тези интерпретации носят само облаги за самата директория за статии, за авторите, публикуващи в нея и онези клиенти, за които говорихме. Друг е въпросът, че съдържанието има близка до нулата стойност откъм информативност, но все пак говорим за машина (програмен код), която трудно засича това. Обаче колкото повече тя се превръща от програмен код-обект в изкуствен интелект-субект, толкова по-лесно ще разпознава некачественото съдържание и ще ощетява целия този процес. Хубавото е, че има още доста време, докато технологиите се развият до такава степен.

Потребителите на Клиента. Цялата SEO оптимизация се прави в името на потребителя… но за жалост винаги връзката и фокуса се разсейват и се заместват от задоволяване (залъгване) на гугъл бота. Генерирането на нискокачествено съдържание от copywriter-ите не носи никакви директни облаги за един случаен читател, нито за самите посетители на клиентския сайт. НО! Преди да започнем да съдим, трябва да имаме предвид следното: почти всички оптимизаторски статии се намират в изолирани директории, където не пречат никому. А по-важното е, че когато продуктите/услугите, които търсещият SEO оптимизация клиент предлага, са качествени и ценни за потребителите – до колкото по-голяма аудитория достигат, толкова повече хора ще могат да се възползват от тях.

Или в заключение: SEO оптимизацията чрез статии за директории носи облаги (директни и индиректни) за всички, включени в процеса. Ощетяват се единствено натуралните резултати от търсенето. Но нека сме реалисти – съществуват ли въобще натурални резултати?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − = 0

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.