SEO оптимизацията – история

История на SEO оптимизацията

Оптимизирането може да са насочени към много видове търсене, както и търсене на изображения, местно търсене, търсене на клипове и други видове търсене подреждащи резултатите по специални показатели и уеб услуги. Също така увеличаването броя на линковете, или входящите връзки от други сайтове е друга много използвана SEO тактика.

Терминът SEO friendly може да се обособи в много части от сайта като например, уеб дизайн, менюта, административни части, изображения, видео, пазарни кошници, и други елементи, които са оптимизирани за целите на търсачките. Способът включвал един паяк за търсене, изтегляне на определено съдържание и съхраненяването му на отделен компютър на търсачката, където втора програма, позната като Indexer, извличала разнообразна информация за страницата, определени думи от съдържатието, както и специфично значение и важност, също и линковете съдържащи се в страницата, които после се поставяли в Scheduler за обработка след това.

Притежателите на уеб сайтове започнаха да признават стойността на добрата SEO оптимизация на техните уеб сайтове в резултатите на търсачките. Това породи измислянето и реализирането на различи разрешени и позволени техники съществуващи като White Hat Seo и Black Hat SEO. Според анализаторите от Дани Съливан, фразата „оптимизация на уеб сайтове“ е започнала да се прилага през 1997 година.

PageRank оценява и възможността страницата да бъде достигната от осетител, който на случаен принцип сърфира в интернет и следва връзки от една страница към друга. По принцип това означава, че някои връзки са по-добри от други, защото притежават страница с по-висок PageRank и е по-висока вероятността да бъдат посетени от случаен сърфист в интернет.

Пейдж и Брин създават Google през 1998 година. Google бързо привлича лоялни клиенти сред нарастващия брой на потребителите на интернет, харесващи да прекарват свободното си време там. Предпоставки на уеб страницата като например PageRank и анализ на URL адрес и такива вътре в нея, като честота на изрази, мета тагове, заглавия, връзки и структура на сайта, позволиха на Google да се избегне различни нередности, относно класирането в неговата ранглиста. До 2004 г. търсачките са установили огромно количество от неразкрити фактори и алгоритми определящи позиционирането, с цел да се намали въздействието на манипулацията. Google казва, че са намерили адреси с повече от 200 различни сигнали за манипулация.

Промени в търсачките и кода

През 2008 г., Брус Клей споделя, че „Класирането е мъртво“, във връзка откриването на персонализираното търсене. Като много от специалистите са на мнение, че ще е излишна информацията за това, как да класираме даден уебсайт, тъй като индексирането, ще бъде различно за всеки посетител и при всяко търсене. Google измисли от 2009 г. и търсенето в реално време в опит да направят резултатите от търсенето по-навременни и актуални. Това съвпадна и с увеличаването на известността на социалните медии, блоговете и др.

Понеже водещите търсачки направиха изменения в техните методи на оценяване, за да позволят на най-четеното съдържание да се индексира без забавяне в резултатите от търсенето. Манипулация на търсачките От 1997 г. търсачките признават, че уебмастърите правят усилия да се класират добре и че някои оптимизатори дори манипулират в оптита да повишат рейтинга си, като пълнят техните страници с неточни и не отговарящи на съдържанието ключови думи.

През 2005 г. на среща на AIRWeb се обсъди и темата за минимизиране на лошото влияние от некачествено уеб съдържание . Фирми, които използват прекалено агресивни техники за класирането на уеб сайтовете на техните клиенти, могат да бъдат забранени от резултатите на търсенето. Други търсещи машини, като Yahoo!, използват платена услуга за таксуване при регистрация или цена на клик. Тези сайтове обикновено гарантират включване в базата данни, но не гарантират специфично класиране в резултатите от търсенето. Две основни директории, Yahoo Directory и Open Directory се нуждаят от специално позволение.

Техники за класиране

Измисляне на съдържание, включващо често срещана ключова фраза, така търсачките покачват значително трафика към нея. Актуализирането на текстовете, кара търсачките да го преглеждат повече, а това дава допълнителна тежест на един сайт.

SEO за изображения

Оптимизация на търсенето на изображения е начин за каталогизиране на съдържанието на уеб сайт, с цел увеличаване значението на желана фраза в търсачките на изображения. Както и при други видове SEO, целта е да се постигне по-високо класиране при търсене, а оттам и увеличаване обема на трафик от търсачките.

White Hat в сравнение с черната шапка. SEO способите могат да бъдат класифицирани в две важни групи: техники, които търсачките харесват като част от добрия дизайн и схема и тези, които не харесват. Търсачките усилено опитват да намалят ефекта на последните.

SEO по света. В останалите случаи, използваните техники за оптимизацията на търсачки, по сходство е една и съща, независимо от езика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


1 + = 8

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.