Хостинг – какъв вид да изберем

В тази статия ще се опитам да обясня и сравня видовете хостинг, както техните предимства и недостатъци. По света и в България има богат избор както на хостинг фирми, така и на специални хостинг услуги, които те предлагат. Определете правилният за вас вид хостинг услуга, за да оптимизирате най-добре вашето присъствие в нета.

Споделен Хостинг:

На конкретния сървър съжителстват стотици споделени акаунти, като ресурса на машината се разпределя между тях. Хубавото на този вид хостинг е че е най-евтиния от възможните хостинг решения. Лошото е че трябва да споделяте ресурса на машината със множество други сайтове, хостнати на него. А при ситуация когато някой от другите сайтове започне да натоварва прекомерно сървъра, са потърпевши останалите потребители, които шерват настоящия сървър. Най-Често администраторите премахват или преместват такива натоварващи блогове, но за това трябва време, през което вие ще имате загуби в време за зареждане на страниците, трафик и др.

Но въпреки това споделеният хостинг е идеално решение за малки сайтове, информативни или фирмени с малка посещаемост. А хостинг компаниите предоставят разнообразие от видове планове за споделен хостинг, за да задоволят и най-капризният клиент.

VPS – Виртуален Сървър

Както при споделеният хостинг, така и тук на една машина се инсталират няколко виртуални сървъра. Но различието е в количеството. Броят на VPS плановете в един сървър е десетки пъти по-малък от колкото при споделеният хостинг. Освен това при VPS плана имате точно заделени и определени ресурси от сървъра само за ваша употреба. Услугата е малко по-скъпа отколкото при споделеният хостинг, но за сметка на това имат по-голяма сигурност и гарантиран сървърен ресурс. И тук се продават множество планове, в зависимост от вашите критерии за оперативна памет, дисково пространство, скорост на свързаност и други параметри. ВПС сървърите са идеални за средно натоварени блогове, всякакви електронни услуги и онлайн магазини със средна натовареност.

Dedicated сървър

По друг начин казано това е да си наемете цял сървър само за вашите нужди. Скъпо удоволствие, но ако имате натоварен сайт с много посетители dedicated сървъра е подходящ за вас. Когато сте си наели сървър имате много опции. Можете да си избирате с каква операционна система да работи сървъра. Можете да си подновявате програмите по всяко време, докато при споделения хостинг или виртуалните сървъри за подновяването се грижат администраторите в хостинг фирмата, а те невинаги действат на момента. Вместо вземете под наем сървър, можете да си закупите такъв, като вие си избирате хардуерните параметри на сървъра. След това може да го поставите в Дейта Центъра на някоя от Хостинг компаниите. Тази услуга се нарича Колокация. Тук изгодата ви е че можете да подновявате не само софтуера , но и хардуера на вашият сървър.

Напоследък все по-известен взе да става облачният хостинг. На него ще отделим цяла една тема, за да ви запознаем по-подробно най-новата тенденция в света на хостинга.

А вие преди закупуване хостинг акаунт или да ползвате наети сървъри, обмислете подробно от какво имате нужда, за да си определите правилно разходите за вашата онлайн дейност.

Уебмастър съм и се занимавам с интернет маркетинг и SE оптимизация

Latest posts by irgnet (see all)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 6 = 3