Как да бъде успешно представен в интернет хотел от София или друг голям град?

Помните ли как само до преди няколко години с лека ръка много собственици на хотели подминаваха открилата се възможност за представяне в интернет? След това бизнесът премина към участие предимно в бизнес каталози, по-важни директории и изграждане на собствени уеб сайтове. Ако се интересувате от информация какво работи в наши дни в интернет и какво е представянето носещо възвращаемост и повече клиенти, то отделете няколко минути за статията.

При хотелите в големите градове има голяма конкуренция поради големия брой пътуващи по работа или за удоволствие към тези места. При хотелите в малките населени места не е от жизненоважно значение за разрастване на бизнеса пълното присъствие в интернет и обикновено уеб сайта, участие в регионални директории и някоя от точките по-долу е достатъчно. Все пак всеки хотел в София или където и да се намира може да привлече повече гости, както и да накара настоящите да се върнат спазвайки съветите по-долу.

Собствен уеб сайт

Забравете за компромиси с уеб сайта на хотела. За да не бъде лоша реклама, задължително уеб сайтът трябва да бъде лесен за навигиране, с приятен дизайн и задължително с форма за контакт и резервация. Мобилната версия също е предимство, т.к. все повече хора ползват таблети и смартфони.

Задължително:

  • ако разчитате, на посещения от чужденци сайтът трябва да има езикова версия на съответния език;
  • ако при изграждане на уеб сайта на хотела изберете да ползвате CMS (система) с отворен код като например WordPress и Joomla вие или уебмастера/фирмата трябва да ъпдейтва софтуера с новите му версии, за да избегнете негативи от посетителите и заразяване на сайта с вируси и вреден софтуер за в бъдеще;
  • не използвайте тежки flash-ове или изображения – удачен вариант е вграждане на видео, чрез YouTube;
  • хубав и фукционален сайт сам по себе ще загуби стойност и ще е инвестиция на загуба, ако няма кой да го посещава!

Seo оптимизация

Безспорно всеки сайт има нужда от seo оптимизация. Това е набор от действия по сайта на хотела и извън него с цел по-доброто му класиране в търсачки. В България най-използваната търсачка е Google и има два варианта по важни думи за хотела който управлявате като например – хотел софия, hotel in Sofia, евтин хотел София, семеен хотел София и т.н., да се класирате в Гугъл:

  • реклами в търсачката – ако целта е бързо да се появите на първа страница в Google това е начина. Обикновено колкото по-голямо е търсенето по една дума и колкото повече рекламодатели има по нея, толкова по-голяма е и цената, която се заплаща на посещение, като при подобен тип думи често е над 1 лв.;
  • seo оптимизация – уеб сайта на хотела за няколко месеца се класира на първа страница. Задължително е, ако не сте запознати с метода на оптимизиране да изберете фирма която би ви дала гаранции за резултат и задължително подпишете договор. Търсете фирма, която да спазва правилата на търсачките при извършваната seo оптимизация и настоявайте това да бъде упоменато в договора, за да сте сигурни, че работите със специалисти, които няма да навредят на класирането на уеб сайта.

Социални мрежи

За да е популярен хотелът в интернет само seo оптимизацията няма да е достатъчна. Трябва да поддържате ежедневно собствени страници във Facebook, Twitter, LinkedIn и Google+.

Facebook предлага много опции за развитие както на хотелски страници, така и на фен страници за всеки бизнес! За да изградите мрежа от почитатели можете да ползвате опциите предлагани от Facebook за набиране на фенове и промотиране на постове. По този начин ще изградите мрежа от лоялни към хотела фенове, които са станали последователи на страницата, защото им е харесала.

Google+ и Twitter се ползват предимно от чужденци, но и от все повече българи. Участието в тях с поддържани страници ще повиши престижа на хотелския уеб сайт и бранда в интернет пространството, както и ще подобри класирането на уеб сайта в търсачки.

LinkedIn е професионална мрежа участието в която ще ви позволи общуване с колеги от хотелския бранш, с които до сега сте нямали контакт. Също така е добро място за популяризиране на хотел, ако той предлага бизнес туризъм, организиране на бизнес срещи, конгреси, форуми и семинари, тийм билдинг.

Задължително: не разчитайте на евтини оферти за набавяне на фенове във Facebook, +1 в Google+ или последователи в Twitter. Често за тяхното набавяне се ползва автоматичен софтуер или други способи, които увеличават бройката, но тези фенове/последователи са неактивни и няма да станат гости на хотела.

Видео платформи

Използвайте силата на YouTube, Vimeo и Vbox7. Ако имате видео на хотела можете да го популяризирате, чрез тях. Ако все още нямате клип, но искате да направите, за да постигнете най-голям ефект е желателно да избягате от стандартното и скучно послание.

Колкото по-забавно е видеото, толкова по-гледано ще бъде! Има неограничени идеи, които са свежи, забавни и не са ползвани, освободете си въображението си или наемете някой да ви засипе с идеи, например:
– двойка влиза в хотела – посрещането е ужасно, пиколото разсипва по невнимание багажа, оказва се, че асансьорът не работи, качват се пеша по стълбите до 6-тия етаж и изморени, изпотени, раздърпани стигат до стаята, вратата на която се оказва разбита, влизат, заключват, все пак се усмихват, прегръщат се, лягат на леглото, но то се чупи, падат на земята, за капак угасва и токът, стаята е в тъмнина и тогава се появява посланието и рекламата на хотела – „При нас това никога няма да ви се случи!“.

Сайтове за резервация и споделяне на опит

Сайтовете за резервация са ежедневно ползвани от милиони хора от цял свят. Няма негативи за хотела от участие в подобен тип сайтове, даже напротив – в колкото повече сайтове за резервация участвате, то толкова по-добре. За да е успешно обаче участието на хотел в тях трябва периодично да предлагате оферти с отстъпка за определен период или до определен брой гости.

Стотици хотели в София участват както в сайтове за резервации, така и в сайтове за споделяне на опит (пътеписи). Най-посещаваният и световно известен сайт от този тип е TripAdvisor. Често собственици на хотели дори и не подозират, че хотелът им има страница в TripAdvisor – достатъчно е някой, някога да е оставил 1 коментар или оценка за хотела.
Поддържане на страницата на хотел който е разположен в град с много хотели, напр. София, ще отличи вашия обект от конкурентните, ще класира обекта по-напред в класацията на TripAdvisor и ще покаже на миналите, настоящи и бъдещи гости на хотела, че този обект държи на репутацията си, има изградено добро име и е близо до тях.

Често в TripAdvisor и сайтове подобни на него освен положителни има голяма вероятност да получите и негативни коментари от гост на хотела който е останал недоволен за нещо. Поддържайки страницата си имате възможност да напишете опровержение, което да бъде публикувано или да изискате премахване на коментар който е обиден, клеветнически или неверен. Не поддържайки страницата си в TripAdvisor, вие негласно се съгласявате с написаното.

Обобщение

Управителите на хотели в София, Варна, Бургас, Пловдив и другите големи градове, ако искат да утвърдят името на хотела в интернет и увеличат списъка с гостите си трябва да са готови за ежемесечна инвестиция.
Приемете инвестицията в интернет представяне, като инвестиция в почистването на хотела – нещо, което изисква влагане на време и средства, но същевременно без което бизнесът не може!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.