Новото попълнение на British Airways – A380

В началото на миналия месец започна строителството на първия супер джъмбо самолет на авиопревозвача British Airways. Въпреки че преди време се очакваше поръчката на британската авиокомпания да бъде изпълнена преди началото на Олимпийските игри, сега информацията сочи, че самолетите ще бъдат готови за доставка доставка през 2013 г.

British Airways е първата авиокомпания в света, която ще има в редиците на флотата си както самолети модел A380, така и Дриймлайнери модел 787. Поръчката, която компанията прави за общо 12 броя самолети A380 и 24 броя Дриймлайнер модел 787, е най-голямата, която световна авиолиния е правила за последното десетилетие.

Въпреки че маршрутите, по които новите 12 самолета ще летят, все още не са официално обявени, от Блумбърг вече съобщиха, че ВА планира да ги използва за обслужване на маршрути до някои градове. Според изявлението, всички, които се снабдят със самолетни билети от Лондон до градовете Ню Йорк, Хонг Конг, Пекин и Сингапур ще имат възможността да се насладят на чисто нов полет.

Първите части на самолета A380, поръчан от авиокомпанията, които предстои да бъдат изградени, са два фюзелажа (корпуса), които ще се сглобяват и оборудват в Хамбург. Предната част, отделните подразделения и други части ще бъдат сглобени във Франция и Испания.

Ходова част ще бъде сглобена в Канада и Франция, а крилата ще бъдат конструирани в Северен Уелс. Двигателите Рол Ройс пък ще бъдат направени в Дербишир.

Коментирайки началото на процеса на изграждане на A380, изпълнителния директор на компанията Кийт Уилямс каза: „Нашите екипи работят с Еърбъс в тясно сътрудничество, за да се убедят, че всичко необходимо е налице, за да получим този толкова модерен и иновативен самолет и той да може да влезе в експлоатация постепенно от следващата година.

Със сигурност British Airways ще излязат още няколко гърди напред пред другите авиопревозвачи със закупуването на подобен тип самолет.

Първият полет на този модел А380 се състои през 2007 г., когато най-големият комерсиален самолет в света започва да лети по маршрут на авиолинията Singapore Airlines, и с това поставя началото на една нова ера във въздухоплаването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.