Литиево-йонни батерии – предимства и недостатъци

Литиево-йонни батерии

Литиево-йонните батерии са изключително популярни в наши дни. Днес можете да ги намерите да захранват лаптопи, мобилни телефони и айподи (mp3 плейъри). Те са толкова разпространeni, защото в сравнение с другите видове батерии, са едни от най-ефективните акумулаторни батерии. Въпросът обаче е, какво прави тези батерии, толкова ефективни и популярни? Тази статия ще се опита да отговори на този въпрос.

Литиево-йонните батерии са популярни, защото те имат редица важни предимства пред конкурентни технологии:

  • Те са много по-леки в сравнение с други видове акумулаторни батерии с еднакъв размер. Електродите на литиево-йонната батерия са изработени от леки вещества- литий и въглерод. Литият е силно реактивен елемент, което означава, че може да съхранява голяма част от енергията си в своите атомни връзки. Това се превръща в много висока енергийна плътност за литиево-йонната батерия. Едно добро сравнение на литиево-йонните батерии за енергийна плътност е това със никел-метал хидридните батерии. Типичната литиево-йонна батерия може да съхранява 150 ват-часа електроенергия в 1 килограм батерия. За сравнение, батерия NiMH (никел-метал хидрид) може да съхранява около 100 ват-часа на килограм, въпреки че 60-70 ват-часа е по-характерно. Оловно-киселинни батерии могат да съхраняват само 25 ват-часа на килограм. При използване на оловно-киселинната технология, е нужна 6 килограмова батерия, за да съхранявате същото количество енергия, за което е нужно само 1 килограмова литиево-йонна батерия. Това е огромна разлика!
  • Те държат заряда си. Литиево-йонна батерия губи само около 5 процента от заряда си на месец, в сравнение с 20 процента загуба на месец за NiMH батерии.
  • Те нямат ефекта на памета, което означава, че не трябва напълно да са разредени, преди да бъдат заредени отново, нещо с което други батерии не могат да се похвалят.
  • Литиево-йонните батерии издържат на стотици цикъла на зареждане / разреждане.

Трябва обаче да споменем, че литиево-йонните батерии не са безупречни. Те имат някои недостатъци, които е полезно да бъдат разбрани:

  • Те започват да се разпадат веднага след като напуснат фабриката. Те ще траят само две до три години от датата на производство, независимо дали да ги използвате или не.
  • Те са изключително чувствителни към високи температури. Топлината ускорява процеса на разграждане при литиево-йонни батерии.
  • Ако се разреди напълно, литиево-йонна батерия е съсипана.
  • Интересна подробност за литиево-йонните батерии е чепопадат в новините напоследък с това, че се въпламеняват понякога. Това не е много често – само две или три батерии на милион имат този проблем, но когато това се случи, ситуацията е стряскаща. В някои ситуации, процентът на негодни батерии в някоя партида може да е висок. Когато това се случи в световен мащаб, производителите са принудени да изтеглят негодните партиди и търпят загуби в размер на стотици милиони долари.

Въпреки всичко, литиево-йонната батерия е още една стъпка напред за технологичния напредък на света! Притежава уникални способности да съхранява и произвежда енергия, компактна е, което я прави незаменима част от съвременната употреба на всякакъв вид мобилни устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − 6 =