4 фактора да не ви се полага обезщетение при ПТП

Днес ще ви запознаем с 4 фактора, при които да не ви се полага обезщетение при ПТП. Има много ситуации, в които могат да се определят като ПТП, при които има причинител и потърпевш.

Пострадали при ПТП имат право на обезщетение, като има много фактори, които определят размера на това обезщетение, което трябва да дойде от застраховката на причинителя.

Задължителната застраховка „гражданска отговорност“ покрива до 1 млн. лв. щети, като това може да включва не само един потърпевш или само една кола, в зависимост от условностите на самото произшествие.

1. Обезщетение при ПТП, ако вашите действия не са причината за ПТП-то

Ако вашите действия не са причината за ПТП-то, тоест вие не сте участвали по никакъв начин в достигането до тази крайна точка, а просто сте потърпевш, то тогава имате право на обезщетение.

Това обезщетение се определя въз основа размера на щетите, телесни, имуществени и прочее, както и според това дали сте имали пасажери или не.

За да се стигне до изплащане на обезщетение при ПТП, е нужно да има налична експертиза от трета страна, като КАТ или лекар, които да определят същността на самите щети.

След това е важно самият застраховател също да направи вътрешно разследване и да се съгласува с наложената от трета страна експертиза.

2. Макар и потърпевш, има следи от употреба на алкохол

Ако вие сте причинител на ПТП-то, но потърпевшият е употребявал забранени субстанции, или е карал под влиянието на алкохол над нормата, вие може да имате право на обезщетение.

За разлика от абсолютната доказуемост на вашата вина, при която ситуация нямате шанс да вземете обезщетение, при наличие на алкохол или наркотици, вие може да имате право на обезщетение.

Тук нещата са доста пипкави, затова в такива ситуации често се намесват адвокати по застрахователно право като Zastrahovan.eu.

3. Инцидентът не се определя като ПТП

В случаи, в които самият инцидент не се класифицира като ПТП, тоест транспортно произшествие между два или повече автомобила, вашата застраховка няма да ви изплати обезщетение.

Такива инциденти са самостоятелните катастрофи, при които не е участвала втора кола, а са се случили изцяло неприкосновено от останалите движещи се на пътя.

Това може да е по невнимание или други фактори, като неизправност на автомобила, загуба на контрол при лоши условия и прочее.

4. ПТП-то следствие на пътни условия като дупки

Ако има ПТП, което се е случило следствие не на невнимание, но поради лоша пътна обстановка или условия, то тогава може и да нямате право на обезщетение.

Макар и в правилника за движение по пътищата, отговорността за контрол над автомобила изцяло да стои на плещите на шофьора, понякога условията на пътя не предразполагат.

Ако се определени, че инцидентът е станал заради висока скорост в опасен участък, но този участък не е бил обозначен като такъв, пример с пътни знаци или маркировка на пътя, вие може и да имате право на обезщетение. За повече информация се допитайте до експертите от Zastrahovan.eu.

s

Публикувано от

dob4o

Казвам се Добри Панов и поддържам професионален блог с качествени статии, сред които и такива за платени софтуерни програми, както и споделям информация за качествени хранителни добавки в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − = 8

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.