Какво наистина искат пчелите

За пчелите може да съществува и по-различен поглед. Да, двуяко се разбира това изречение, но се надявам да успее да ви се проясни, след като прочетете статията.

Помислете по този начин – ако бяхте пчела, щеше ли да ви харесва?

Често пчеларите се сблъскват с много странно време, което е необяснимо и честно казано доста непоследователно, което затруднява планирането и прогнозирането на наличието на храна за пчелите. Въпреки това пчеларите са намерили различни начини за борба с това и дават на пчелите някакъв вид нектар или сироп, които ще са достатъчни при остра нужда. Тези, които не намерят начин да изхранят пчелите си, особено през есента след слаба година, ще установят, че личният им успех от презимуване намалява значително всяка година.

Много традиционни пчелари са били научени и са казали, че е добре да премахнат меда през есента и да започнат да хранят пчелите си със захарно-воден сироп вместо с мед. Но аз питам, коя е наистина най-добрата храна за пчелите?

Биха ли харесали пчелите, ако им вземем меда, за който те работиха толкова усилено при производството през цялата година? Освен това, ако вземем хранителния им източник на мед и им дадем захарна вода, това същата хранителна стойност ли е, която са създали за себе си, за да ядат през зимата? Не.

Най-добрият сценарий за пчелите е да бъдат поставени в центъра на радиус от десет километрас цъфтящи растения за всеки сезон от годината. Пчелите ще могат да намерят качествени хранителни нектарни източници от ранна пролет до късна есен и потенциално топла зима. Почвата не е замърсена със синтетични химикали, нито е ограбена от хранителната си стойност, или е била подновена с течение на времето поради прилагането на устойчиви практики и усилията за подмладяване.

Смятам, че е най-добре да се използват различни подходи, тъй като на повечето места най-добрият сценарий не съществува. В идеалния случай споделям с пчеларите, че е важно да има разнообразни цъфтежи през цялата година. Обърнете внимание на това.

Втората стъпка е да сте сигурни, че ако трябва да се храните, това се прави с естествените хранителни източници на пчелите. Пчелите създават меда си и го съхраняват за зимата, защото той действа като източник на храна, както и като изолация в кошера. Разказвам и уча да оставяме колкото е възможно повече мед в кошера през зимния сезон.

Така че това води до следващото предложение. Ако пчелите не са складирали значително количество мед за зимата, какво да правя? Когато това се случи, с колонията трябва да се работи бързо. Най-лесният източник на храна е от друга колония пчели да се вземе мед, но не забравяйте, че искаме всички колонии да оцелеят.

Ако не е наличен друг мед или ви се струва невъзможно, е важно да се създаде възможно най-естествен сироп и да сте сигурни, че консистенцията е лесна за пчелите да поглъщат и лесно да отстраняват водата. Вместо захар, опитайте със суров мед.

Съсредоточете се върху това, от което се нуждаят пчелите и какво ще ги подкрепи първоначално, а не върху това, което ви улеснява живота или увеличава максимално производството. Следете как тези взаимодействия влияят на пчелите. Мисля, че ще бъдете приятно изненадани, когато видите колко щастливи са вашите пчели и колко по-здрави ще бъдат те в дългосрочен план.

Публикувано от

dob4o

Казвам се Добри Панов и поддържам професионален блог с качествени статии, сред които и такива за платени софтуерни програми, както и споделям информация за качествени хранителни добавки в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 3 = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.