10 неща които не знаете за пианото

Какво характеризира пианото?

Пианото има борд от 88 черно-бели клавиши, които се свързват с чук, удрящ струните.

Какво всъщност означава думата, пиано?

Пиано е съкратена форма на пиано форте, което означава буквално мек глас. Терминът е въведен в средата на осемнадесети век, когато на клавесина е разработена добавка с клавиши, които могат да променят обема си на свирене в зависимост от това колко силно са ударени.

Как урара по клавиша се трансформира в шум?

Когато бъде ударен клавиша на пианото, едно чукче свързано с клавиша чрез механизъм удря стоманената струна. Чукът се връща обратно което позволява на струната да продължи да вибрира като създава звука на пианото. Вибрациите стигат към трибуната, така че да се чува достатъчно силно. Само когато клавиша е освободен чука се връща назад, за да спре звука.

Колко струни има модерното пиано?

Средното модерно пиано има 230 струни, всяка от които има около 75 кг на напрежение. Когато се комбинират, ще се получи сила равна на осемнадесет тона, а общото напрежение на струните в концертния роял е зашеметяващите 30 тона, което е достатъчно да задържи пет възрастни слона!

Кога е изобретено първото пиано?

Първите предци на пианото включват клавесин и клавикорд, но първото пиано е създадено от италиански джентълмен на име Бартоломео Кристофори. Той е бил служител на княз Фердинанд де Медичи и е експерт – Клавесин производител и не е ясно кога точно той е построил първото си пиано, но се смята, че е било около 1698-1700.

Дали Всички Древни Пиана все още съществуват?

Само девет Cristofori пиана са се съхранили и до днес, едното от които се съхранява в столичния музей на изкуствата в Ню Йорк, в Museo Nazionale делят Strumenti Musicali, Рим, Италия и в Лайпцигския университет, Германия. И трите имат един и същи надпис, BARTHOLOMAEVS – DE CHRISTOPHORIS PATAVINUS Inventor FACIEBAT FLORENTIAE в превод, Бартоломео Cristofori – изобретател, изработени във Флоренция.

Кой е най-известният съвременен пианист?

Може да се каже най-големият и най-известният пианист на всички времена е Сергей Рахманинов. Той е известен като пианиста с най-големите ръце от всички най-известни пианисти и ръцете му са в състояние да обхванат невероятните 14 клавиша в даден момент!

Кои са най-известните композитори на произведения за пиано?

Повечето от най-известните композиции за пиано са написани от класически композитори като Хайдн, Моцарт и Бетовен, и дори някои от романтиците Шопен, Робърт Шуман, Феликс Менделсон, Йоханес Брамс и Лист. Трябва да се отбележи, че формата на пианото е много различна от съвременната!

Кое е най-скъпото пиано, продадено някога?

Книгата на рекордите на Гинес включва Джон Ленън с бял Steinway пиано, с което той композира своя шедьовър „Представете си“ и е продадено като най – скъпото пиано – 1,5 милиона долара. То в момента е собственост на Джордж Майкъл и е изложено в Ливърпул в музея „The Beatles Story“.

Какъв е световен рекорд за най-големия пиано ансамбъл?

Според рекордите на Гинес световен рекорд е поставен, през 2007 г.от диригента Ли Сун-Юн ръководил ансамбъл от 555 пианисти в Южна Корея.

Публикувано от

teddyn1

Занимавам се с SEO оптимизация за търсачки от 2010 година. Имам много доволни клиенти и успешни проекти. Обичам да пиша в блога си SEOTEO.info

Едно мнение за “10 неща които не знаете за пианото”

  1. Извинявам се за грешката която съм допуснал при публикуването на статията и моля да я върне за поправка, и да ми позволите да сложа 1 линк към сайта си.
    Благодаря Ви Теодор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 1 = 7

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.