Учебниците – нещо, към което трябва да се отнасяме с уважение

Какво по принцип правите със старите си книги и учебници, когато ги прочетете? Прибирате ли ги в шкафа или бюрото както мнозина правят, продавате ли ги или ги изхвърляте? Ако мислите, че последното е пресилено, лъжете се. За съжаление, немалка част от хората изхвърлят старите си учебници до боклукчийския контейнер.

Казват, че каквото е отношението на човек към нещата му, до голяма степен такава е и неговата същност. В повечето случаи това най–вероятно е абсолютно вярно. Специално по отношение на книгите си хората често проявяват немарливост, като например се случва да я залеят с вода или кафе. Определено не трябва да е така.

Всички учебници, които притежаваме, са истинска ценна находка! И е грешно да се мисли, че е нужно те да се четат само веднъж. Напротив – винаги, когато учебниците се препрочитат, от тях се научават много интересни неща. Така че те трябва да се пазят старателно.

В повечето случаи обаче това не се случва. Много от хората продават своите книги и учебници на борси с идеята да вземат някакви пари. Това особено важи за учениците, които почти винаги в края на учебната година образуват дълги опашки на борсите за учебници.

Четете книги и учебници! Много родители четат учебниците на децата си, не е лошо и вие да последвате техния пример. При всички положения ще спечелите и няма да сбъркате. Дори не предполагате колко неща могат да се научат от учебниците само от първите няколко страници. Естествено, не говоря за всеки, а за тези, които въобще не четат.

Ако искате по възможност най–добрия за вас самите начин да запълните свободното си време, то тогава четете. Това не е натоварващо, а разтоварващо занимание! И не забравяйте, че колкото повече учебници и книги прочетете, толкова по–богата ще бъде вашата обща култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


5 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.