Зъбни импланти – какви са причините за провал при лечението?

Отхвълянето или приемането на импланта от страна на организма няма нищо общо със състоянието на костта на пациента, освен ако няма придружаващи заболявания. Металът /чист титан/, който се използва за изработване на зъбни импланти е абсолютно инертен материал, използван успешно почти четири деситилетия в ортопедията. Единственото условие е титанът от който се изработват имплантите да бъде чист. Чистият титанът няма как да причини нито алергия, нито отхвърляне.

Друга вероятна причина за неуспех на импланта е неговото неправилно позициониране. Когато импланта е поставен в неправилна позиция се появява стрес при дъвчене на пациента. Стискането и скърцането със зъби трябва да се има в предвид като ограничение при преценката дали пациента е подходящ за поставяне на импланти. Това ограничение се преодолява успешно чрез носенето на нощна шина протектор. За правилното позициониране на импланта е важна както клиничната преценка, така и правилното планиране на импланта. Най-добрият метод за планиране е компютърната томография. На нея може да се види обема кост, да се прецени възможна ли е имплантация или първо трябва да се извърши костно заместване, а имплантацията да е последваща.

Една от теориите за отпадането на зъбни импланти е последствие от бактериална колонизация в челюстта на пациента преди операцията за поставяне на импланти. Бактериите могат да си съществуват без да са активни, но в момента на поставяне на импланта, при завиването на импланта те се разпространяват в костта и венеца, в тъканите около импланта.

Ако едновременно в една операция се поставят няколко импланта, а в костта има налично огнище на микрорганизми, имплантите поставени извън огнището ще заздравеят нормално без инфекция или възпаление. Но импланта поставен в огнището на възпаление рано или късно ще отпадне. Като превенция на такива усложнения се предписва подходящ антибиотик преди, повреме и след лечението. С неговия прием рискът от провал е сведен до минимум.

Как да сведем риска от провал на лечението с импланти до минимум

Независимо от причината, която води до провал на имплантите, симптомите на провал се появяват непосредствено след процедурата. Ако скоро след поставяне на имплант се появи обилно кървене или болка, трябва да съобщите незабавно на вашия зъболекар. Изключително важно за правилното протичане на възстановителния период е да се спазват инструкциите дадени от вашия дентален лекар. В много практики тези инструкции се дават в писмен вид на пациента, от една страна защото е изключително важно всичко да се спази, от друга за удобство на пациента.

И все пак ако спазите всички инструкции и въпреки това се появят симптоми на остро възпаление и голямо подуване, съществува възможност импланта да е инфектиран.

Като заключение причините за провал след зъбна имплантация могат да се появят веднага след поставянето на импланта ( ранни причини за неуспех ) или на по-късен етап след протезирането на импланта и  включването му във функция ( късни причини за неуспех ). Важно за намаляване на риска от усложнения е пациентът активно да съдейства на лекуващия го зъболекар, да изпълнява неговите инструкции и да съобщава своевременно за появили се нови симптоми. Винаги когато пациент и лекар действат в екип резултатите са налице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − = 6

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.