Бебешко безсъние

Има ли правила колко часа трябва да спи детето на определена възраст?

Вече няма строго определени правила колко часа трябва да спи всяко дете. Това зависи от неговия характер. Все пак обаче добре е родителите да създадат някакъв режим. През първите месеци бебето спи около 20 часа в денонощието. Колкото повече пораства, толкова по-малко се пренася в страната на сънищата. Препоръчително е към края на първата година малчуганът да спи около 10-12 часа. Малките – между 1 и 2 години, трябва да спят и сутрин, и следобед. А децата до 3-годишна възраст – поне след като обядват.

Защо някои деца спят по цяла нощ, а други се събуждат през няколко часа?

Здравият сън на детето зависи от нервната му система. По-спокойните спят непробудно. Емоционалните и нервните често се будят.
Проблемите със съня могат да се дължат и на лоши условия в детската стая. Често родителите претоплят децата си. В помещението е много горещо или пък бебето е прекалено облечено. Така то се чувства некомфортно и често се събужда.

Как майката да подпомогне детето по-бързо да изгради режима си на сън-бодърстване?

Ако майката е по-упорита и с авторитет, може да определи режима на детето. Така то ще свикне да си ляга навреме. Важно обаче е тя да се съобразява с характера на малчугана. Четенето на приказки или ритуалите 6 банята са добър начин детето да свикне с мисълта, че е време за лягане. Не се препоръчва то да играе или да тича малко преди времето за сън. Така то ще се превъзбуди и няма да иска да спи.

Има ли алтернативни методи за справяне с безсънието при децата?

Ако детето не спи няколко нощи подред, майката може да му даде хомеопатичен препарат, за да преодолее проблема. Предлагат се под формата на таблетки и капки и няма опасност малкото да привикне към тях. Правилното лечение обаче изисква родителите да открият причината, която е породила безсънието при детето.

Чаят от маточина или топлото мляко с мед също са средства за борба с нощните проблеми. Някои деца спят спокойно след отпускаща вана с ароматни масла. Тя обаче може да се прилага, след като малчуганът е навършил 1 годинка.

toto7766

Latest posts by toto7766 (see all)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 + 5 =