Многослоен паркет – кога да го използваме според Sunrise паркет

многослоен паркет от Sunrise
Качествен многослоен паркет от Sunrise – идеален за подово отопление

Предстой ви да се спрете на конкретна подова настилка или паркет и нерядко се налага да направите избор измежду различни алтернативи. Когато става въпрос за дървени подове, обикновено колебанията са между масивен паркет, ламиниран паркет и многослоен паркет. Често изборът не е никак лесен и трябва да се базира на множество предпоставки и добре преценени факти, които го обуславят. Има някои случаи, обаче, в които конкретно за предпочитане е така нареченият многослоен паркет.

По своята същност многослойният паркет представлява дъски, които са комбинация от няколко пласта дървесина. Най-горният слой е обикновено с дебелина няколко милиметра – до 5-6мм и е съставен от естествен паркет. Той може да бъде както обикновените дъбов и буков, така и от различни екзотични дървесини. Следващите няколко слоя са изградени от иглолистен дървен материал, който е разположен веднъж напречно на цялата дъска, а след това надлъжно.

В крайна сметка се оказва, че може да предпочетете многослоен паркет поради няколко основни причини. Една особено важна сред тях е наличието на подово отопление. В този случай не е подходящ масивен паркет и най-доброто решение е многослоен паркет или също така ламиниран. Поради множеството слоеве в този тип подова настилка напрежението в паркета е сведено до минимум. В този вариант се препоръчва и паркета да бъде с фаска, като по този начин, дори и да има някакви деформации на дъските, то те остават незабележими с просто око.

Друга важна предпоставка за избор на многослоен паркет е голямото разнообразие на декори. Дъските могат да бъдат както подобни на дюшеме – с широки паркети, така и наподобяващи обикновен паркет, или така наречените дву-ламелни или три-ламелни варианти. Последното означава, че ако една цяла дъска многослоен паркет с ширина 21см може да бъде съставена от три броя малки ламели или паркетини с широчина 7см. Що се отнася до цветовите решения, то наистина изборът е доста голям. Съществуват най-различни тонирани варианти, комбинации от цветове, както и дори имитации на мазилки, дънки и много други по-екстравагантни решения.

Като цяло по-голямата част от този вид подови настилки е в предварително готово лакиран вариант, което е голямо предимство, тъй като не се налага последващо циклене и лакиране след монтажа. Самият монтаж е много лесен и бърз. Някои модели дори са на клик система, както при ламинираните паркети, което е голямо улеснение. Така в една стая подът може да бъде напълно готов само за няколко часа.

Можете да разгледате широка гама на различни варианти многослоен паркет в шоурума на Sunrise с адрес: ул. Иван Денкоглу 46, София или да се свържете с нас за консултация на тел. 0885 225 444.

Публикувано от

Димитър Георгиев

Казвам се Димитър Георгиев и съм копирайтър и SEO оптимизатор. Работата ми е свързана тясно и със SEO копирайтинг и Article маркетинг. Често помагам и на някои от най-големите SEO и Social маркетинг експерти в България. Имам си и собствен хейтърски блог и поддържам своя собствена Директория за статии. Съдружник съм и във фирма за продажба на интериорни решения, подови настилки и паркет - Sunrise паркет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


4 + = 5

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.