Отопление с климатик или с парно?

Климатик или парно?

Искам да споделя моята история свързана с решаването на проблема за отопление и охлаждане на жилището.

Преди няколко години пред мен изплува дилемата, с какво да отоплявам жилището си. Става дума за къща не голяма на площ приблизително около 100 кв. Две от помещенията, които са преходни през зимата се отопляват посредством камина на дърва, но останалите 2 помещения бяха проблемни и дълги години за тях използвах, маслени радиатори, печка тип „духалка”, калорифер и какво ли още не. Но с главоломното и непрекъснато учеличаване на цената на тока, този вид отопление започна да ми излиза адски нераентабилно. Другият проблем беше, че майка ми е болна от астма и пред мен стана невъзможно да и предложа монтаж на камина или друг вид отоплително тяло на твърдо гориво в стаята, в която тя спи. А за изграждане на инсталация парно, средствата ми бяха твърде недостатъчни.Бюджета,който можех да си позволя беше не по-висок от 3000лв.

Така стигнах до извода,че е неободимо да си направя маркетингово проучване на пазара на климатици. Започна се едно обикаляне от хипермаркет в хипермаркет и събиране на мения и препоръки за всякакви видове климатици. Аз определено се бях спряла на Инверторен тип. Разбрах,че този вид системи са икономични и доста ефективни. Но каква марка да са тези климатици и най-малко понятие си нямах. По принципа на взаимното изключване първите марки, които отпаднаха бяха Midea, NEO и куп такива световно неизвестни марки. И така от магазин на магазин, от мнение на менение се спрях на Panasonic. Добро качество на разумна цена.

Свързах се с фирма, която ме покани да посетя офиса им, за да ми направат презентация на техническите характеристики на модела,който бях избрала. Тогава разбрах,че е в пъти по-добре да избера климатик от марката Panasonic, произведен задължително в Малайзия и да бягам далеч от такъв произведен в Китай. Купих два климатика за така проблемините за мен помещения. Естествено съобразих се с квадратурата на стаите и единият беше 9, а другият 12.

Вече повече от 4 години съм горда притежателка на тези климатици и д осега не съм имала никакви проблеми, нито с експлоатацията,нито с поддръжката им. Разхода на електроенергия се равнява на прилична сума, варираща между 50 и 70 лв на месец за двете тела.Което на фона на сметкте над 200 лв, за отопление с радиатори, духалки и тем подобни, направо си е супер! А болната ми майка, страдаща от астма е адски щастлива от факта,че климатиците имат специална функция съобразена с потребностите от чист въздух на страдащите от тази болест.

За това горещо препоръчвам на всички,които са изправени пред моя проблем за избор на отопление и охлаждане на жилищата си да се спрат на инверторни системи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.