Покривите – най–пострадалите след бурните ветрове

покрив и Водосточна система с бял цвят

Последните дни времето осезаемо се подобри, не само, че пекна слънце, но и вятърът позатихна. Зимата не беше от най – студените, но имаше дни, в които вятърът беше повече от силен, което доведе до редица проблеми за някои хора.

Не една или две къщи пострадаха. Основният проблем е, че не всеки може да си позволи да покрива внезапно изникналите разходи. Положението още повече се задълбочава, особено от незнанието дали утре трагедията няма да се повтори. Според направените проучвания след ветровете се оказа, че 80% от къщите в засегнатите райони имат стари покриви. Това означава, че не са подменяни нито керемидите, нито плочите от около 10 – 15 години, а къщите, които са още по стари – от 20 години. При появата дори и на не толкова силни ветрове, възможността за цялостно срутване е много голяма.

Още повече, че през пролетта и есента са най – силните бури, а пролетта, както се вижда почти е настъпила. Ако не се направи необходимия ремонт на покривите, може проблема да се разрасне и да доведе до сериозни повреди по целия дом. Много хора поискаха помощи от общините, но финансовите средства са ограничени и не биха стигнали дори само за поправка и монтаж на покривите. Това обръща въпроса на друга тема „Колко от българските домакинства застраховат дома си от природни бедствия?”. Все пак през изминалите години стана ясно, че каквото и да прави българинът, не може да се предпази от яростта на природата.  Някои застрахователни компании отказаха да предложат такава оферта, а други сложиха прекалено много условия за да я легитимират.

В края на краищата, проблемът си стои и дори се разраства. Нито можем да го избегнем, нито да го разрешим. Единственият начин е просто да поправяме покривите след всяка природна разруха, но кога ще свърши всичко? Има фирми, които предлагат по – устойчив материал и по – дълга гаранция за качество. Разбира се, както може да се очаква, цените са по – високи, но определено ако нещастията се повторят, ще излезе по –евтино именно такава оферта. Друг е въпросът доколко ние песимистичните и недоверяващи се българи ще загърбим предубежденията си и ще се възползваме от предложените решения, независимо от тяхната цена, защото в края на деня е важен резултата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 + 4 =