Предимства на слънчевите колектори с Heat Pipe технология

Най-новото поколение слънчеви колектори са тези с Heat Pipe тръби или т.н вакуумни тръби. Тези системи са много по-ефективни от стандартните слънчеви панели, защото абсорбират много по-голямо количество от слънчевата енергия. На практика те могат да ви осигуряват топла вода дори през зимата, ако разбира се няма няколко поредни облачни дни. Абсорбираната от тях енергия е достатъчна да задоволи нуждите ви при 1-2 поредни облачни дни. Ако все пак времето се развали за по-дълъг период от време е желателно докато премине неблагоприятното време да преминете на алтернативни източници на енергия, като електричество или газ. Поради вакуума в тръбите енергийните загуби при тази система са минимални. Освен това площта която заемат слънчевите колектори е сравнително малка. За един стандартен бойлер за едно домакинство от порядъка на 100-150 литра са необходими едва 2 квадратни метра.

Малък недостатък е, че за разлика от другата система слънчеви колектори с термосифон, която е абсолютно автономна и не се нуждае от външни източници на енергия, за да функционира, при слънчевите колектори с вакуумни тръби е необходима малко външна енергия. Тя се използва от помпата, която циркулира водата по системата и от контролния панел, който определя температурата на водата и съответно определя, кога системата да се пуска и кога да спира.

Основни предимства на системата слънчеви колектори с вакуумни тръби са:

  • Системата отдава топлина дори и при облачно или мъгливо време, но с по-малък интензитет.
  • Осигурява на домакинствата, които си я монтират независимост при рязко повишаване на цената на електрическата енергия.
  • Много бързо започва отдаването на топлина след като колекторите са поставени на слънце. Приблизително след около 2 минути. Повърхността абсорбира до 94% от попадналата върху нея слънчева енергия. Поради кръглата форма на тръбите може да работи на пълен капацитет, дори когато слънчевите лъчи парад под малък ъгъл върху колектора.
  • Има система която следи температурата на на водата. Този контролен панел може да се наглася на определени градуси и да изключва системата, когато желаната температура е достигната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.