Истинска руска храна – кнедли!

Пелмени е много популярно ястие в руската кухня. Можете да ги опитате в ресторанти, да ги купите в магазина или да ги приготвите сами вкъщи. В Ижевск можете да видите паметник на това ястие. На китайците трябва да се благодари, защото те първи измислиха начин да готвят месо, просто като го увиха в тесто. Всъщност не само китайското готвено месо по този начин, следователно все още е невъзможно да се твърди, че те са истински роднини на това ястие.

След заселването на Урал от различни народи на Север, на нашата трапеза за пръв път се появиха кнедли. Удмуртите приготвиха интересно ястие във формата на уши и ги свариха. Рецептата за тяхното приготвяне преминава към Урал, а след това и в Централна Азия.

Сибирският народ все още се смята за основател на традиционното руско ястие. Пълнежът от месо включваше различни видове месо: както свинско, така и говеждо, имаше дори агнешко месо. Понякога плодове или риба се добавят към такъв необичаен пълнеж. Всяко сибирско семейство имаше свои собствени традиции и методи за приготвяне на кнедли и тъй като навън винаги беше студено, приготвеното ястие се изнасяше на студено и се чакаше да замръзне.

Но дори жителите на Сибир не се считат за откриватели на руското национално ястие. Сега всяка нация има свой собствен вид тази храна, само с различни имена.

Да се ​​върнем отново към китайския народ. Традиционните им „уши“ се правят от тесто и месо, най-често скариди или зеленчуци. Плънката се увива в тесто и се запържва в голямо количество олио. Има много имена за такова ястие, но заедно те се наричат ​​jiaozi.

В Украйна вместо месо за пълнене използват извара, картофи, билки, зеленчуци и дори плодове. Получените кнедли се сваряват и сервират със заквасена сметана.

Узбеките измислиха свое ястие, подобно на китайското джиаозами, но с друго име – чучвара. Те са с много малки размери и всяко месо с изключение на свинско също се поставя в пълнежа.

В Централна Азия манти се превърна в традиционно ястие, което е много по-голямо от чучвара. Към приготвената кайма се добавя прясна тиква или лук и това ястие се готви само на пара, без масло.

Не можете да посетите Италия и да не опитате истинско италианско ястие – равиоли. Тестото се разточва много тънко и всичко, което може да се намери в хладилника, отива в пълнежа: всички видове плодове, плодове, застояло сирене и, разбира се, месо.

Най-големите кнедли се считат за грузински хинкали. Тестото се разточва толкова тънко, колкото равиолите, а пълнежът също се състои от месо. Хинкали се приготвя в бульон с добавяне на люти билки и подправки.

В Япония гедза се смяташе за популярно ястие от самурай. В пълнежа заедно с месото се поставяло зеле, а приготвената гедза била задължително пържена.

Шведският kropkakor е малко по-различен от другите ястия. Работата е там, че тестото се прави не по рецептата, по която сме свикнали, а от обикновени картофи. Вътре има пълнеж от шунка, сирене, лук или бекон. Kropkakory също се вари и се сервира с разтопено масло.

В Израел това ястие се приготвя по обичайния начин, но за вкус към пълнежа се добавя сирене или плодове и тестото се разточва много тънко.

Оказва се, че кнедлите са обичани не само в Русия. Те са често срещани в различни страни и се крият под необичайни имена. Но ако научите рецептата за тези ястия, тогава несъмнено можете да видите приликите с нашето национално руско ястие.

Източник: https://vsichki-recepti.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − = 8

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.