Авиокомпании бързат да заемат мястото на фалиралата Malev

Унгарската национална авиокомпания Malev прекрати дейност рано последния петък, след като не успя да намери начин да покрие задълженията си. Това остави голяма празнина в пазара на самолетни билети в източна и централна Европа, която нискотарифните авиокомпании побързаха да запълнят.

Редица бюджетни авиопревозвачи, сред които Ryanair и Air Berlin, обявиха моментално увеличение на полетите си от и до Будапеща, където Malev беше най-активната авиокомпания, предоставяща 40% от приходите на международното летища.

Според премиерът на Унгария Виктор Орбан, заяви, че решението да се прекратят полетите на превозвача е дошло след като на два техни самолета не било разрешено да излетят от Тел Авив и Ирландия.

От авиокомпанията заявиха, че партньорите им са загубили доверие в тях и са започнали да искат предварителни плащания за услугите си, докато правителството вече не може да инвестира пари в превозвача, заради решение на Европейската Комисия, забраняващо държавната помощ. Същата разпоредба принуди авиокомпанията да върне огромна сума държавна субсидия за периода 2007-2010 година и остави дружеството без налични средства, с които да посрещне текущите си разходи.

Всички полети бяха прекратени в 5 часа сутринта в петък, оставяйки хиляди пътници по летищата в Европа и още много със закупени самолетни билети за предстоящи полети без яснота как и кога ще бъдат компенсирани.

През декември правителството предупреди, че евентуалният фалит на Malev, която плаща около 50 милиона евро годишно в такси на брюкселското летище, може да застраши нормалното му функциониране. Според говорител на летището, между 20 и 23 от маршрутите на Malev няма да бъдат поети от друга авиокомпания. В момента надеждата за летището е в увеличаващият се трафик от нискотарифните авиокомпании, които се опитват да запълнят празното място, оставено от държавният превозвач.

Ирландската бюджетна авиокомпания Ryanair обяви 26 нови маршрута от Будапеща в петък. През януари ирландците бяха обявили 5 нови маршрута от унгарската столица, но увеличиха бройката на 31, повечето от които ще са активни от април.

Базираната в Будапеща Wizz Air обяви намалени цени на самолетни билети за клиенти на Malev за полети до края на зимния сезон на 24 март.

Двете най-големи германски авиокомпании Lufthansa и Air Berlin също обяви допълнителни полети до Будапеща. Lufthansa добавя по един полет дневно от Хамбург и Берлин, а Air Berlin добавя към разписанието си още един полет от Берлин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 3 = 5

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.