Как да отгледаме здрав мопс

Известен зоо портал съветва как да отгледате здрав Мопс

Мопсът може да бъде прекрасен домашен любимец, смятат специалисти от български зоо портал. За да бъде здрав и ваш дълголетен спътник, трябва да знаете повече за породата, за да можете да полагате необходимите грижи за четириногия си приятел. Много полезна информация за породата ще откриете в популярния портал за животни baubau.bg. Но нека сега да се спрем на основните характеристики на кучето Мопс.

Една интересна разлика между него и другите породи са гънките по кожата на лицето, които му придават сладкия външен вид, сякаш има бръчки. Макар че те са една от най- запомнящите характеристики на Мопса, могат и да бъдат опасни за здравето му.  Във вътрешността им могат да се натрупват мръсотии и различни бактерии. Това може да бъде причина за много здравословни проблеми, но за щастие, те могат да бъдат избегнати, ако просто почиствате гънките периодично. Повече за здравословния статус на мопса ще прочетете в изветсния зоо портал.

Друга особеност за кучетата от интересната порода е, че няма много информация за техните очи. При тях, очите са разположени по- далеч едно от друго и често се подават извън лицето. Поради това, те могат да бъдат наранени много лесно. Следователно, вие трябва да имате грижата, докато си играете или разхождате Мопса да пазите очите му. Друго, за което трябва да внимавате са храната и купичките с вода, които давате на своя домашен любимец. Уверете се, че те са достатъчно широки, за да може той да яде или да пие вода, без да трие очите си по купичката.

Когато става дума за оформяне, Мопсът се различава от повечето кучета. Въпреки, че има къса козина, той се въргаля по земята, докато си играе и ще трябва да го решете няколко пъти в седмицата. Рязането на ноктите също е една от необходимите процедури за Мопса, както и при всяко друго куче, напомнят в българския зоопортал. Поддържането на перфектна зъбна хигиена е задължително. Препоръчва се да миете зъбите на кученцето всеки ден, за да предотвратите натрупването на зъбен камък.

Поради физическите си характеристики, Мопсовете могат да бъдат склонни към някои здравни проблеми. Един от тях е травма на коляното. Това е мястото, където малка кост в коляното се размества. Понякога може да се оправи само, друг път да изисква ръчна намеса, а понякога- дори операция.

Поради късата си муцуна, кучето може да изпитва затруднения с дишането. То може да варира от леко до тежко, но може да се коригира оперативно. Ако забележите кучето си да издава странни звуци или да хърка, съветвам ви да го заведете на ветеринар.

Това са само някои от нещата, за които да помислите, ако ви предстои да отглеждате Мопс. В никакъв случай не се плашете. Всяка порода има своите особености, проблеми и хубави характеристики. Мопс със сигурност никак не е лош избор в сравнение с друга порода кучета, смятат специалистите от популярния сайт за животни Baubau.

Ако вече имате или сте на път да си вземете Мопс, ще трябва да потърсите още информация. Полезни ресурси ще откриете в https://zoovidove.baubau.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D1%81. Там има подробнo инфо за характера и поведението на кучетата от породата, отглеждането и дресировката, повече за здравословния статус на Мопс и други интересни факти. Така ще сте сигурни, че се грижите правилно за четириногия си приятел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


4 − = 3

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.