Какво е заем? Неговите плюсове и минуси

В съвременната интерпретация кредитът се счита за обществени отношения, които възникват между субектите на икономическите отношения въз основа на погасяване. Ключовите думи тук са „връщане“ и „възмездие“. Тоест трябва да върнете както самия заем, така и лихвата за ползването му  (дори минималната или комисионната).

Но защо няма напълно безплатни (безлихвени) заеми?  Е, първо, за банките е нерентабилно да „просто“ разпределят средства. Второ, реалната цена на всеки заем се състои от лихвения процент, различни комисионни, застраховки и други банкови такси. Така че дори ако лихвата ви по заема  е нула, това не означава, че току -що сте го получили и няма да е необходимо да плащате нищо допълнително за него.

Видове заеми:

  • Потребителският заем е заем за закупуване на определени стоки и услуги, които по правило имат стойност, която надвишава реалните финансови възможности на кредитополучателя в определен момент от време. Такъв заем се използва от тези, които купуват мебели, домакински уреди и т.н.
  • Целеви заем – заем за изпълнение на всяка цел на кредитополучателя (като правило, ваканция, скъпо лечение , образование). В този случай банките обикновено превеждат средства не по сметката на кредитополучателя, а по сметката на организация, която предоставя определена услуга въз основа на договорни отношения с кредитополучателя.
  • Автомобилен заем – заем за покупка на нови или употребявани автомобили, издаден за срок от 1 до 5 години.
  •  Ипотечният заем е заем за закупуване на жилища, който се залага от банката, докато кредитополучателят изплати изцяло дълга си (в някои случаи длъжниците дори могат да загубят жилището си). Заемът се издава за период от 10 до 30 години.
  • Кредитната карта е регистриран инструмент за плащане, издаден от банка и с определен кредитен лимит от средства (който банките непрекъснато увеличават) на разположение на кредитополучателя за плащане на стоки и услуги или теглене на пари в брой.
  • Заем за малък и среден бизнес е финансов заем, издаден от банки за откриване или разширяване на бизнес. Добре разработеният бизнес план влияе върху приемането на положително решение за заем.

Предимства на заема:

Възможността да получите продукт или услуга дори сега, дори ако вашите лични или семейни финанси са започнали да пеят тъжни романси за известно време.

Минуси на заема:

  • Уморителна документация и прекомерен шум при кандидатстване за заем.
  • Високи лихви и подводни (допълнителни) плащания по заеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 5 = 3

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.