Хотели във Велинград

Един от любопитните природни и културни факти които не много хора знаят е, че едни от най-известните ни СПА хотели се намират до находището на минерална вода Чепино и до невероятното езеро Клептуза. Около безценните ни водни дадености са разположени хотели като Велина, Камена, Акватоник, Селект, Клептуза и Свети Спас, известни със своята роля с балнеолечението.

За туристите които не са посещавали тези дестинации ще поясни, че определено тук има какво да се види, защото в близост до Клептуза се намира не без известната пещера Лепеница, по-известна с подземната река по която се простира. Другото с което е известно това културно-природно наследство е, че в него са открити седемте пещерни бисера, които в момента се намират в Природонаучния музей в София.

Друг забележителен паметник за който сме писали в нашата директория за статии и на който можете да се насладите е крепостта Цепина, която пък е в близост до село Дорково. Няма как да не сте чували за нея, а пък още по-малко можете да я пропуснете в обиколката си.

Много впечатляващ е и курорта Юндола, който също е в близост до Велинград, разположен между величествените Родопите и Рила. Този планински курорт е много известен с уникалната си ски писта, на която се прави световното по ски спускане. Изненадите обаче не спират до тук, на около 50 километра от курортния град можете да се разходите и в местността Белмекен, която се намира на 2050 метра надморска височина, както и да посетите един от най-популярните спортни комплекси “Белмекен”. Той е много известен със съоръженията които предлага, а още повече, че е само на 140 километра от столицата.

Други много посещавани забележителности са язовирът Батак и местността “Цигов чарк”, намиращи се на няма и 10 километра от община Ракитово. Те определено са едни от най-предпочитаните места за спорт и отдих, разполагащи с всичко от което може да се нуждае един съвременен човек и то на доста приемливи цени. Не по-малко известни са и двата резервата, „Беглика” и „Дупката”, които са в близост до курорта. Те са изключително красиви природни местности, като единият – „Дупката” е и под защитата на ЮНЕСКО.
Ако искате да разгледате и малко от културното – историческо наследство на България, много подходящ е град батак, който се намира само на 28 километра от Велинград. В него можете да се върнете назад във времето, особено ако посетите църквата „Света Неделя”, която е една от най-старите църкви в страната ни. Повече за корените ни пък можете да разберете от Исторически музей в града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 1 = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.