летище

Последствията за България след терористичния акт на летище Сарафово

Терористичният атентат на бургаското летище Сарафово хвърли в смут цялата ни нация. Не само защото никой не го бе очаквал и предвиждал, а и защото директно хвърли сянка върху един от водещите отрасли в страната – туристическия. И след като вече напълно се убедихме, че подобни неща не се случват само по света, ами и у нас, време е да поразсъждаваме малко върху въпроса, какви ще са последствията за родината ни.

Случилото се няма еквивалент в новата ни история. Може би донякъде можем да бъдем успокоени от факта, че атентаторът и неговите неизвестни засега съучастници едва ли са наши съграждани. Това, обаче, е притеснително от гледна точка на новите мерки за сигурност, които ще трябва да въведем в най-скоро време. С изясняването на произхода на извършителите е възможно да се наложи да ограничим броя на допусканите посетители от държавите, от които терористите произхождат.

Затегнатият граничен режим би означавал, че по-малък брой хора ще могат свободно да закупят самолетни билети и да пътуват насам. Ефектът от това най-вероятно ще се усети чак следващия сезон, тъй като по случая все още тече разследване, а и нашенските институции, които отговарят за налагането на подобни мерки, действат по-бавно от западните си колеги.

Повечето специалисти, обаче, са категорични, че ефектът върху туризма няма да е особено позитивен, макар и държавата ни да не е конфликтна. Именно и на поддържаните добри отношения с разлини държави можем да разчитаме, за да запазим стабилността в туристическата си индустрия. Консерватизмът на българина и типичното му патриархално отношение към житейските събития буквално се изпаряват щом стане въпрос за гости от чужбина и изкарване на някой друг допълнителен лев.

Тъкмо дружелюбното отношение към туристите и съчуствието, което проявяваме към несгодите им, е основният коз, с който разполагаме. Пък и все пак не трябва да забравяме, че сред жертвите на атентата имаше и български гражданин. Трагедията не е само на израелската държава, ами и наша. Това ще ни помогне по-лесно да се идентифицираме с проблемите на света.

Извор (https://www.rezervacianabileti.com/)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 3 = 6

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.