Слънчеви колектори – по-малко разход, повече енергия

Все повече семейства прибягват до алтернативните енергоизточници, каквито са например слънчевите колектори. Използвайки ги количеството потребена енергия ще намалее, а от там и свръхпродукцията, която се отбелязва също ще спадне. Можем да кажем също, че в следствие на това и големите стойности, които сочат изхвърлените отпадъци в околната среда ще се понижат, защото, за разлика от досегашните енергоизточници, колекторите са изцяло безвредни. Работейки те не се отделят вредни вещества, а просто поглъщат озовалите се на тях лъчи от слънцето и ги преобразуват в енергия за бита. Най-продаваните два типа слънчеви колектори са с „Heat Pipe” тръба и с термосифон.

Като най-сигурни може да отбележим колекторите с „Heat Pipe“ тръба. Именно тръбите им са изградени със специално покритие, така че да абсорбират слънчевата радиация и да я преработват в топлинна енергия. Като най-ценни качества може да се отчетат:

  • Не им е необходимо много време преди да започнат да отдават топлина. Веднъж оставени на слънце им трябват не повече от 10 минути, за да почват да произвеждат топлинна енергия.
  • Отдават топлина целогодишно, но трябва да са инсталирани съобразно някои изисквания, за да бъдат максимално ефективни.

Попадналата слънчева радиация върху колектори с термосифон, преминава през стъклото и се попива от черната повърхност в тръбите, като се затопля. Най-често използваната течност в тръбите на системата е водата, като тя служи за провеждане на топлината от тръбите на абсорбатора. Там тя също се загрява и след това предава тази топлина върху водата в резервоара. Като техни предимства може да отчетем следните:

  • Тези соларни панели работят без никакво напрежение, понеже не са включени към електрическата мрежа, което ги прави изключително безвредни.
  • Само няколко часа на слънце и вакуумната тръба се загрява и отчита много високи стойности.

Използвайки тези модерните средства произвеждащи екологично чиста енергия от слънцето, вие сами ще се убедите в отличните им свойства и не на последно място разхода за ток ще намалее.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 1 = 8

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.