Ще ви излъжат ли в сервиз за компютри?

Времената са тежки и когато става дума за каквато и да е услуга, българинът е скептично настроен. Свикнали сме навсякъде да ни лъжат, като само искат да ни вземат парите. Лично аз се страхувам да си водя колата на „майстор“, защото по една или друга причина, работата няма да бъде свършена както трябва. Същото е положението и когато имаме нужда от сервиз за компютри.

Както във всяка друга област, не всички компютърни специалисти са честни и достатъчно компетентни.
За да вникнем в нещата и да си дадем отговор на въпроса, нека разгледаме причините, поради които можете да бъдете излъгани в сервиз за компютри.

  1. Така нареченият компютърен специалист в сервиза за компютри е неморален човек, чиято единствена цел е да Ви вземе парите и/или да открадне части от Вашия компютър. В повечето случаи, тези псевдоспециалисти, освен неморални са и некомпетентни.
  2. В сервиза за компютри не могат да извършат правилна диагностика и за да не се изложат, Ви сменят половината части или Ви казват, че проблемът е нерешим и трябва да си купите нов компютър.
  3. Проблемът е малък и лесно решим, но за да Ви вземат повече пари, в сервиза  си измислят допълнителни проблеми. Това е най-лекия вариант, но пак не е приятен.

Средностатистическият потребител няма как да разбере дали е попаднал в някоя от горните ситуации и за него остава само съмнението.
За съжаление, не във всички сервизи за компютри се прави така, но всички стават обект на подозрение от страна на клиентите.

Ще се опитам да обясня защо не във всеки сервиз за компютри клиентите биват лъгани. Като изключим моралните принципи, за да има развитие в един сервиз за компютри, тези неща са недопустими. В сервизите за компютри се работи основно с постоянни клиенти, които на всяка цена трябва да бъдат доволни, за да се възползват от услугите на сервиза отново. Наред с това, в един добър сервиз за компютри има много работа и компютърните специалисти  нямат сметка да се занимават много дълго време с една машина и да си измислят проблеми. За тях е изгодно да се справят възможно най-бързо с Вашия проблем, за да продължат нататък.

И не на последно място, добрият компютърен специалист обича работата си и държи на нея, подобно на добрия лекар. Той иска на всяка цена да докаже, че е способен и не би се принизил да лъже. Печеленето на пари не е неговата единствена цел и той се радва, когато благодарение на способностите му, клиентите на сервиза са доволни.

И все пак, как да изберете сервиз за компютри, в който да занесете компютъра си при възникнал проблем?

  1. Вслушвайте се в препоръки на приятели, но не им вярвайте безрезервно.
  2. Интернет присъствие – ако сервизът за компютри има сайт и изобщо присъствие в Интернет, то той държи на реномето си. Сервиз за компютри без уеб сайт е като лекар без кабинет. Ако един сервиз за компютри не е успял да изгради свой уеб сайт е много вероятно специалистите му да не са достатъчно компетентни.
  3. Изисквайте обяснения за проблемите на Вашия компютър. Дори да не разберете много от това, което Ви обясняват, все пак може да добиете някаква представа за правдоподобността на проблема. Във всеки добър сервиз за компютри ще Ви кажат какви са били проблемите на Вашия компютър и какви действия са предприели за отстраняването им.
  4. Добрият компютърен специалист не се срамува, когато не знае нещо и си го признава. Има нещо съмнително, когато един специалист трърди, че за него неясни неща няма. Все пак, не се плашете от частичното незнание, добрият компютърджия знае къде и как да намери решение на нещата, с които не е достатъчно запознат и да се запознае с тях.
  5. Стойте настрана от специалисти, които искат за всеки софтуерен проблем да извършват преинсталиране на Windows. Преинсталирането на Windows е крайна мярка и не винаги е най-доброто решение.

Едно мнение за “Ще ви излъжат ли в сервиз за компютри?”

  1. „За съжаление, не във всички сервизи за компютри се прави така, но всички стават обект на подозрение от страна на клиентите.“

    Би трябвало словореда да е: Не във всички сервизи за компютри се прави така, но за съжаление всички стават обект на подозрение от страна на клиентите.

    Иначе оставам с впечатление, че съжаляваш че не всички сервизи мамят клиентите си…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 4 = 3

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.