Лаптоп характеристики, които са от значение

Ако си избирате нов десктоп или лаптоп компютър е лесно да се объркате от скоростта на процесора и RAM-та. Но при положение, че избирате съвременен процесор, ще разберете, че обема на RAM-та или хард диска ще имат по-голям ефект над работата на машината, отколкото незначителни разлики в честотата на процесора.

Параметри, които нямат значение

Незначителни разлики в мощността на процесора: 2,6 GHz процесор ще бъде по-бърз от такъв на 1,2 гигахерца, но не е нужно да заплатите повече за леки покачвания в честотата. Няма да забележите разликата между 2,3 GHz Core i5 и 2,5 GHz Core i5, затова не е наложително да плащате стотина лева отгоре за ефект, който не бихте забелязали.

Бързината на оперативната памет: Отново – колкото по-бързо, толкова по-бързо, но няма да забележите разлика между 1066 и 1333 мегахерца.

Скорост на запис на DVD/Blu-ray: Дори да сте един от малкото останали хора, които си пазят информацията на дискове, ще ви е трудно да откриете записвачка, която дава осезаемо по-добри скорости. Щом записвате диск, винаги ще се наложи да изчакате малко, без значение дали е със скорост 6х или 10х.

Характеристики, които в някои случаи са от значение

Графична карта: Ако желаете само да се насладите на HD клип онлайн или да си пускате филми от DVD-то, или хард диска, няма нужда да се засилвате към силните външни графични карти. Вградените съвременни чипове от AMD и Intel са достатъчни за ежедневна работа и мултимедийна употреба.

Положението е различно при геймърите. По-силната графична карта с един гигабайт заделена памет, тук има голямо предимство пред тези с 256 или 512 MB.

Завишените параметри на картите са нужни най-вече за подробни графики на монитори с висока разделителна способност. По-бърз видео чип с по-слаба оперативна памет в повечето случаи дава по-добро представяне, отколкото бавен процесор с повече RAM памет.

Четириядрен процесор: При мобилните компютри, процесор с две ядра често е от по-голяма полза от такъв с четири ядра, за повечето програми, които се ползват от голяма част от потребителите. Двуядрените процесори обикновено оперират на доста по-висока скорост, а повечето от стандартните приложения не успяват да използват пълноценно четирите ядра на процесора.

Ако обаче правите видео монтаж, големи научни калкулации или проектантска дейност, 4-ядреният процесор би могъл да е от голяма полза. Ако ви трябва компютър, който да на който да работите и след 3-4 години, трябва да вземете предвид, че процесорите с повече от две ядра стават стандартни и ако разполагате с някое и друго ядро на процесора, ще се радвате на по-добра производителност със бъдещите версии на мнозинството приложения.

Яркост на лаптоп дисплея: Яркият монитор изтощава батерията по-бързо. Всъщност, триста нита е толкова силно, че става некомфортно за работа на закрито и повечето потребители намаляват яркостта на монитора си.

Изключение правят потребителите, които използват лаптопа си редовно на открито. Ако и вие сте такъв потребител, бихте искали всичката яркост на света.

Характеристики, които винаги са от значение

Размер на RAM паметта: Без съмнение винаги е по-добре да разполагате с повече RAM памет. Мини лаптоп с 2GB памет ще бъде по-добре от лаптоп с един гигабайт. Ако държите на представянето, не се задоволявайте с по-малко от 4GB. Да се оборудвате с 6 или 8GB също не е лоша идея.

Голям 7200rpm твърд диск: Скоростта на харда се отнася до бързината, с която се върти плочата на диска. По-бързите дискове осигуряват по-бързо прехвърляне на информация и по-бързо търсене. Диск с 7200 оборота в минута, често би бил чувствително по-бърз от такъв с 5400 rpm.

Размерът също има значение. Защо ви е много бърз хард диск, ако не можете да съберете нищо на него? Цените на твърдите дискове непрестанно намаляват и става все по-достъпно да се сдобиете с исканото пространство.

Тегло: Малката разлика в масата на лаптопа има огромно значение, когато носите лаптопа си навсякъде с вас. Разликата между 2 и 3 килограма не е особена, но когато лаптопа е на рамото ви през целия ден, започва да ви се вижда огромна.

Издръжливост на батерията: Очевидно, по-добър живот на батерията е за предпочитане. Когато взимате предвид тази характеристика обаче, не взимайте твърденията на производителя за чиста истина – извадете 20-30% от обявената издръжливост и ще сте по-близо до реалността. Производителите винаги взимат предвид живота на батерията при идеални условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 + = 15

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.