История на футболни прогнози и спортните залози

Счита се, че спортните прогнози се практикуват още от времето на Римските времена, но като цяло има свидетелство и за по ранни години. Въпреки разпространението на този вид забавление, най-характерно е за англичаните, като масово се разпространява в залозите и прогнозирането на конни надбягвания и кучета от векове.

Един от бившите коняри на Кенсингтънския херцог, Ричард Татерсал, (роден през 1724 и починал през 1795) създава и основава през 1766 година аукцион на гледани породисти коне (Татерсал), като този вид коне са и до днешни дни, едни от най – търсените и продавани във Великобритания и Ирландия.  Първите помещения и сгради на този аукцион са се помещавали в покрайнините на днешен Лондон, като това е било единственото място позволяващо свободно развъждането на породистите коне, търсени толкова много. По това време този вид аукцион се явявал букмейкъра, като  при него са се извършвали приемането на залози, прогнозирани от тогавашните висши слоеве на острова. В първата сграда на тогавашния аукцион са се помещава ли две стаи използвани за събиране на залагащите, както и на приемащите залози, преди да се излезе за наблюдаване на надбягванията.

Може да се каже, че по онова време този първи аукцион е бил днешния bet365 на острова. С това този аукцион остава в историята, като първия букмейкър дал началото на този вид занаят, като след време се разпространява из целия свят. Конни площадки и хиподруми, на които се приемат залози – Tattersalls Enclosure носят неговото име. Малко известно е на хората, че терминът „Букмейкър“  идва от английското bookmaker, което буквално значи създател или писател на книги. Така са наричани по – онова време хората приемащи залозите, поради причината, че вписвали всеки един залог в книга, която държали постоянно в себе си, като я пазели да не се изгуби. Също така по – това време излиза и първите залози наречени хендикап, защото по – онова време е бил голям хаос в държавата. Този вид наричане на  футболни прогнози  и залагането се е наричало до дните, когато тази дейност се разпространява и всеки малко по малко променяли занаята. През първите години на 20 век се познават две имена помогнали за развитието на футболни прогнози  Фред Свиндел и Левиатан Дейвис.  След тяхното навлизане в занаята на спортните залози, днешните фишове са се наричали “ лист с шансове“, след навлизането на тази иновация се появяват много други, като и не малък брой частни малки букмейкъри. След появата им се е наблюдавало много голяма конкуренция. Най-важният елемент за успех в този бизнес е била репутацията.

Репутацията давала възможност на хората да преценяват къде най – добре ще е за тях да залагат своите пари. През 1950 Дейвис започва да разпространява печатайки тези „листи с шансове“ из цял Лондон, като така създава шанс на всеки един човек да участва във залагането без да ходи на хиподрума. По този начин във страната се създават първите фирми за залагане. В днешно време Великобритания държи рекордно голям брой компании занимаващи се със спортни залози, като до преди няколко години тяхна компания е била номер едно във света. Също така след години този занаят се разпространява и до Америка, като във Филаделфия създава първата компания, за спорни залози, но със разликата че приема само професионални събития, докато в Англия това се е случвало и за аматьорските лиги и събития.Много популярни са залозите за различни неочаквани събития, като например – ще завали ли сняг на коледа или ще се намерят ли извънземни на Марс. Също се приемат залози за победител в изборите или за победител в едно или друго телевизионно шоу, за сега най-добрият букемйкър – bet365 в Англия и тук в България .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 1 = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.