Могат ли слънчевите колектори да ви осигуряват топла вода през зимата

Искате ли да намалите сметките си за отопление, без да пестите енергия? Едно от съвременните и екологични решения е монтирането на слънчеви колектори. Те се използват, както за отопление на въздуха в затворените помещения, така и за затоплянето на вода за нуждите на домакинството. Някои хора използват слънчеви панели, за да затоплят водата в басейните си.

Когато използвате слънчевите колектори за отопление те не превръщат слънчевата светлина в електрическа енергия, както фотоволтаичните клетки. Колекторът е изграден от тръби, които са пълни с вода или някаква друга течност. Слънчевите лъчи падат върху тези тръби и нагряват течността в тях. Оттам енергията се пренася до топлообменник или буферен съд. Нагрятата течност се охлажда и се връща в слънчевия колектор за нов цикъл на нагряване. В момента на българския пазар най-разпространени са два вида колектори. Това са колектори с термосифон и колектори с технологията Heat Pipe.

За да бъде рентабилно въвеждането на някоя от тези две системи е необходимо тя да задоволява поне 85% от нуждите ви от топла вода. В противен случай може и да не усетите сериозна промяна в месечните си сметки за отопление. През слънчевите месеци от годината без проблеми ще задоволявате 100 % от нуждите си от топла вода. Проблема обаче са зимните месеци, когато слънчевата светлина е оскъдна и много дни, които са облачни или мъгливи. Соларните колектори с теромосифон са конструирани така, че да осигуряват необходимото количество топла вода дори при 2-3 слънчеви часове на ден. Освен това те имат буферни съдове с много ниски топлинни загуби, които могат да поддържат температурата на водата до 2-3 дена. Ако обаче има няколко поредни облачни дни или температурите паднат много под нулата ще имате нужда от резервно захранване на ток или газ, за да си осигурявате необходимите количества от топла вода. Въпреки това слънчевите колектори си остават надежден и екологичен източник на енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 + = 15

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.