Правилна експлоатация на автомобилните гуми

Контакта на автомобила с пътя се осъществява единствено чрез неговите гуми. Като се замисли човек, площта, която заемат гумите върху шосето е изключително малка. Точно затова не бива да се прави компромс с гуми цени и качество, за да няма предпоставки за инциденти. По-добре е да се плати малко повече, но да сме сигурни, че колата е оборудвана с добри гуми.

В България, всеки се счита за всезнаещ и сам си е майстор за всичко. Като се започне от казанчето на тоалетната вкъщи и се стигне до ремонт на колата, често всичко това хората си “оправят” сами. Доколко са “оправени” въпросните неща, които са имали нужда от ремонт е отделен въпрос. Все пак, ако казанчето в тоалетната протече отново след саморъчната поправка, последствията ще са поправими. Това няма да е така ако човек реши сам да поправя спирачките на колата си. Макар че всеки си мисли, че е способен да сменя гуми, все пак е по-добре да се откаже. Има си достатъчно специализирани автосервизи, в които освен монтаж и демонтаж на гуми, правят и диагностика.

В автосервизите разполагат с професионално оборудване за работа с гуми. Неправилният монтаж може да предизвика повреди, които впоследствие да струват скъпо. Професионалистите никога няма да сложат на автомобила неподходящи по вид и размер гуми. Никога не трябва да се слагат на една ос различни по марка и модел гуми, да не говорим пък за размер. Това може да стане само в случай на авария, колкото да може автомобила да стигне до най-близкия сервиз.

При всяко влизане на автомобила в автосервиз, е добре да се проверява налягането на всички гуми. Това се прави по съображения за сигурност, защото може да стане причина за тежки катастрофи. За автомобили, които возят пътници, проверката на налягането се прави планово на много кратки периоди.

Производителите на гуми винаги указват за каква максимална скорост са предвидени техните изделия. При покупката на нов автомобил, производителят е сложил гуми, които съответстват на максималната му скорост. Ако купувате същата кола втора употреба или е дошло време за смяна на гумите, може да се получи разминаване в това отношение. Ако са ви сложили неотговарящи на скоростта на автомобила гуми, трябва или да ги смените, или да карате с по-ниска скорост, за да не предизвиквате пътни произшествия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


1 + = 2

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.