Как да запазим качествата на виното при сервиране

Хубавото вино е като живо същество – то има свой живот, през който може качествата му както да се подобрят, така и да се влошат при неправилно съхранение. Ценителите на виното създават специални условия, при които да държат безценните си бутилки със стари вина. Някои оборудват избите си специално за съхранение на вино, а други, които нямат избени помещения, си купуват шкафове за вино, в което то се запазва при оптимална температура.

Сервирането на вино е цяло изкуство, като се има предвид, че температурите са много различни през лятото и зимата. Виното се влияе много от температурата на въздуха в помещението. Дори и в най-добрите ресторанти се случва да поднесат неподходящо темперирано вино, особено ако нямат сомелиер и тази работа е оставена на сервитьорите или некомпетентен човек от персонала. Една от често срещаните грешки е, през лятото виното да се поднася прекалено охладено. Това е убийство за вкуса и аромата на червените вина. Белите вина обикновено се поднасят охладени, но температурата трябва да е такава, че да не се губи букета от аромати.

За червено вино подходящата температура е  около 18 градуса. През лятото, често вината се сервират с температури над 24-ри градуса, което е много. В специалните шкафове за съхранение на вино то се съхранява при температури от -15 до +12 градуса, което налага виното да се остави на стайна температура поне час, за да придобие оптималната температура за пиене.

За всеки сорт грозде и произведеното от него вино има строго определени правила за температура при поднасяне. В общи линии, за белите вина това е от 7 до 9 градуса, а за червените – от 10 до 19 градуса. Пиенето на вино с оптимална температура позволява да се усети букета и вкуса му. Истинското удоволствие от качествата на виното се оценяват най-вече от хора, които са запознати с правилата за дегустация на вино. Познавачите знаят към кое ястие какво вино подхожда, с каква температура, в какви чаши е най-добре да се поднесе. Това е цяла наука, която се учи с години практика. Не всеки може да овладее тънкостите на пиене на вино – само истинските ценители могат да вникнат в душата на доброто вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 6 = 10

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.