Зоопортал:Египетската Мау – докоснатата от богинята Бастет

Активен, игрив, жизнерадостен, предан към стопаните си и в добро съжителство с други котки – това е характерът на Египетската Мау. Това я прави прекрасен домашен любимец за семейства с деца или самотни хора с животни. Ако този вид котки ви заинтригуват, можете да намерите повече информация в някой зоопортал, където обикновено има изобилие от интересни и образователни статии.

Понеже и аз като много от вас съм заинтересуван от този рядък вид котки, ще споделя с Вас впечатленията си за тях.

Мау от Арабски означава Котка и е една от най-старите домашни породи познати още от преди 5000 години, сприятелил се с египтяните и спечелил сърцата им до толкова, че дори се е отразил на религията им. Сред боговете, изобразени като животни на особена почит била богинята Бастет, изобразявана като котка или жена с глава на котка.

През педесетте години на двадесети век Княгиня Наталия Трубецкая се докоснала до историята на този уникален вид след срещата си с Бастет в Кайро (столицата на Египет). Тя била поразена от изяществото, уникалността и грацията на котката. Използвайки връзките си, Княгинята се сдобила с три котки и след прибирането си у дома, тя сложила началото на най-големият развъдник на Египетска Мау. След раждането на поколението тя емигрирала в Съединените Щати.

Характерно за външния вид на тази котка са средната големина и окраска от три разновидности: черно-сребриста, черно-опушена или бронзова. На тегло женските достигат от 3 до 5 килограма, а мъжките – от 5 до 7. Извивките са грациозни, елегантни с добре оформени шарки с гъста копринено мека козина. Въпреки това, котката е запазила инстинктите си на хищник. Обича топлината и има сравнително добро здраве. Египетската Мау е уникално интелигентна и лоялна, което я прави достоен член на семейство с деца (и не само).

Това е единственият вид котки, които имат петна по рождение, но за нещастие те са изключителна рядкост. Има около стотина качествени в Щатите.

Собствениците на тези прекрасни създания обичат да казват: „Истинско предизвикателство е да имаш у дома котка, напомняща за малък оцелот – диво, но ласкаво създание, докоснато от боговете на Древен Египет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 − = 2

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.