„Война и мир” е една от задължителните книги за всяка библиотека

Критиците определят романа на Лев Толостой за ново начало в развитието на световната и европейска литература. „Война и мир” е публикувана за първи път през 1865-1866 година. Лев Толостой определя книгата си за нещо подобно на „Илиада” на Омир. Действията във „Война и мир” се развиват по времето на Наполеон, а някои от героите в книгата са исторически лица. Съдбите на пет аристократични семейства са в основата на сюжета на романа, който се развива в периода 1805-1813 година.

Лев Толстой избира Отечествената война за тема на своя роман. На фона на събитията от Отечествената война, той разкрива живота на руската нация, като включва герои от три поколения. На пръв поглед, „Война и мир” е изградена от две тематични линии – война и мир. Като всяка от тях си има своите герои и проблеми. Освен основните тематични линии има и второстепенни, които следят какво се случва с отделните герои в книгата. Действието на романа се развива в периода на 15 години, като то започва през юли 1805 и завършва през 1820 година и обхващат Аустерлицкото сражение, опожаряването на Москва и разгрома на великата армия на Наполеон. Лев Толостой ни разкрива най-важните страни от обществения и духовния живот на руснаците през Отечествената война. Пред нас се сменяват една след друга картини от селския и помешчически бит, и от живота на висшето общество. Лев Толостой ни разкрива най-важните страни от обществения и духовния живот на руснаците през Отечествената война.

Във „Война и мир” Лев Толстой отразява живота в естественото му развитие. Романът е жизнеутвърждаващо произведение, въпреки мъката, сълзите и пролятата кръв, които са описани в него. Навсякъде в него се чувства красотата и радостта от живота. Връхната точка в романа настъпва с Бородинското сражение, където побеждава не тактиката и стратегията, а силата на духа и волята на руската армия. Книгата е преведена на български език от Михаик Маджаров за първи път през 1889 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.