Средна работна заплата в България според отраслите

По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) през последното тримесечие на 2011 средната работна заплата в България се е увеличила с 4.9% спрямо предходното тримесечие за същата година. Това означава, че въпреки сериозните икономическа криза, която обхвана редица държави, включително и България, и въпреки тежките финансови рестрикции, които сме принудени да търпим, бавно, но постепенно, нашите месечни доходи се увеличават. Естествено, фактът, че средната работна заплата се повишава в никакъв случай не може да бъде индикатор, че обикновенният българин забогатява, тъй като освен увеличени в месечните доходи, навсякъде се забелязва и увеличение на месечните разходи. Всичко от хранителните продукти до комуналните услуги също увеличава своята себестойност.

Най-интересната информация, която може да се извлече от статистиката публикувана от НОИ е че професиите ангажирани със “Създаването и разпостранение на информация и творчески продукти” са едни от най-високо заплатените в България. Според данните на Националния осигурителен институт за последното тримесечие на 2011 хората работещи в този сектор получават средна заплата от 1616 лева. Това не е голяма изненада след като професиите, които попадат в тази категория са едни от най-доходоносните на световно ниво, не само в България. За един програмист работа в сферата на информациионите технологии винаги ще има тъй като конкуренция е сравнително слаба, а освен това стартовите възнаграждения за заети в тази област са едни от най-високите спрямо националното ниво.

На второ място като най-високи средни заплати за България получават всички ангажирани в сферата на “Производството и разпределение на електрическа и топлинна енергия”. Средната заплата в този сектор е около 1544 лв. На трето място в тази своеобразна класация за най-високи средни заплати по отрасли се нареждат хора с професии в сектора за “Финансови и застрахователни дейности”.

Освен че показва в кои сектори и отрасли работниците получават най-високи средни заплати, статистика публикува от Националния Осигурителен Институт също така показва и в кои сектори се получават най-ниски средни месечни възнаграждения. На твърдо последно място като един от най-недоходоносните сектори се намира “Хотилиерството и ресторантьорството”. Въпреки че сега с наближаването на летния туристическия сезон като възможности за работа Варна, Бургас и другите крайбрежни градове в България ще предоставят най-богат избор. Само че всички, които възнамеряват да се хванат на работа в този отрасъл е редно да научат, че месечното възнаграждение в областта на “Хотилиерството и ресторантьорството” за последното тримесечие на 2011 е 461 лв. Преди “Хотилиерството и ресторантьорството” като средни месечни заплати се нареждат “Други дейности” и “Админстративни и спомагателни дейности”.

В обобщение данните на НОИ показват, че средното месечно възнаграждение в България за последното тримесечие на 2011 е 768 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 + = 11

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.