Корпоративна социална отговорност

Корпоративната социална отговорност (наричана още Устойчиво развитие на фирмите) е такъв начин на ползване на земните ресурси, който цели да посрещне потребностите на хората като същевременно се грижи за опазването на природата, по такъв начин, че тези потребности да бъдат удовлетворени не само за сегашното, но и за бъдещите поколения.

Най-често цитираното определение за за КСО/Устойчиво развитие звучи така:

Развитие, което удовлетворява нуждите на сегашното поколение, но без да е за сметка на удовлетворяването на нуждите на бъдещото поколение.


Терминът Устойчиво развитие (sustainable development) е въведен за пръв път от Брундилската комисия. Тази организация носи името на председателката си и е събрана от ООН през недалечната 1983 г. Тази комисия е създадена за да даде отговор и решения за за всеобщо възникналата загриженост за бързото влошаване на човешката среда и природните ресурси и последствията от това влошаване за икономическото и социалното развитие. Основавайки тази Комисия, Общото събрание на ООН постановява, че проблемите на околната среда са глобални по своята природа и определя, че е в общ интерес на всички нации да установят политика за устойчиво развитие. Комисията се фокусира върху няколко главни области, изложени в доклад:

  1. Да предложи дългосрочни стратегии за околната среда, за да се постигне устойчиво развитие до 2000 година и след това;
  2. Да даде препоръки, чрез които загрижеността за околната среда може да се трансформира  в по-близко сътрудничество между развиващите се страни и страните, които са на различен етап на икономическо и социално развитие, и да ръководи постигането на общи и взаимно поддържащи се цели, които отчитат вътрешната взаимосвързаност между хората, ресурсите, околната среда и развитието;
  3. Да обмисли начини и средства, чрез които международната общност може да се справя по-ефективно с проблемите на околната среда;
  4. Да помогне при определянето на дългосрочни общоприети разбирания относно въпросите, свързани с околната среда, както и полагането на съответните усилия, нужни за справяне с проблемите по опазването и подобряването на околната среда; на дългосрочен план за действие, обхващащ следващите десетилетия; на вдъхновяващи цели за световната общност.

Публикувано от

krazymir

Занимавма се с интернет маркетинг и опитмизация. Най-често публикувам статии по темите ремонт на покриви, кърти чисти извозва, държавен вестник и законодателство, счетоводство, решаване на софтуерни проблеми и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 + = 9

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.