Симптоми при инфаркт на миокарда

Сърцето е орган, който играе ролята на помпа в организма. Когато притока на кръв в сърцето е прекъснат, това води до миокарден инфаркт. Сърцето се снабдява с кръв и кислород, с помощта на коронарните артерии. Когато има запушване на коронарна артерия, това води до лишаване на сърдечния мускул от тези така важни за него компоненти. Този процес е съпроводен от болка в гърдите. Ако сърцето не получава кръв и кислород в рамките на 20 до 40 минути, това води до смърт на сърдечната тъкан. Когато основната коронарна артерия страда от запушване, това води до смърт на по-голяма част от сърдечни мускул.

Кои са причините за инфаркт?

Симптомите на миокарден  инфаркт са най-често причинени от тромбоза. Кръвните съсиреци се формират в коронарната артерия или нейните разклонения. Те блокират притока на кръв и кислород. Рисковите фактори, които водят до това заболяване са: диабет, високо кръвно налягане, тютюнопушене, затлъстяване, стрес, алкохолизъм и др. Като цяло мъжете са по-застрашени от тази болест.

Симптоми

Класическите признаци и симптоми на миокарден инфаркт включват:

  • болка в гърдите, която се усеща към лявата ръка или лявата страна на шията
  • ежест в гърдите
  • болки в челюстта, главоболие или зъбобол
  • гадене, повръщане, дискомфорт в коремната област
  • болка в горната част на гърба

Лечение на миокардния инфаркт

В момента, когато се усъмните че имате симптоми на миокарден инфаркт, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ. Използването на бета-блокери може да понижи сърдечната честота, като същевременно контролира кръвното налягане. В случай на тежка сърдечна атака, лекарят може да предпише ангиотензин-конвертиращия ензим /АСЕ/ и други лекарства като статини, ниацин и др. за понижаване на холестерола. Ангиопластика се извършва в определени спешни случаи.

За да се избегне това заболяване е необходим да се спре тютюнопушенето, консумирането на мазни храни, контрол на кръвното налягане и холестерола. Здравословното хранене и избягването на стреса ще помогне за предотвратяване възникването на друг сърдечен пристъп. Необходимо е да се следват стриктно инструкциите на лекаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.