Ранни симптоми на диабет при жените

Диабета е заболяване, пред което са изправени голям брой хора по целия свят. Съществуват няколко типа диабет: тип 1, тип 2, предиабет и гестационен диабет. Първите два типа са хронични и са нелечими. От друга страна предиабет и гестационен диабет са потенциално обратими условия.

Причините за диабет се дължат на нарушената функция на панкреаса, който е отговорен за отделянето на хормона инсулин. Инсулина поддържа нивото на кръвната захар в организма. При диабет тип 1 производството на инсулин липсва. При диабет тип 2 количеството на инсулин не е достатъчно, защото клетките стават резистентни.  Поради тези причини захарта се натрупва в кръвния поток и когато нивото стане опасно високо това може да застраши живота на пациента.

Признаци на диабет при жените

Ранните признаци на диабет тип 1 и тип 2 са почти сходни, с изключение на това че тези от тип 2 са повече. Едни от най-често срещаните са:

  • Повишено чувство за жажда. Причината за това е повишената захар в кръвта, която изсушава тъканите и дехидратира тялото.
  • Често уриниране. Това се случва, тъй като пациента пие повече течности заради чувството на жажда. Също така това е и реакция на  организма, който се старае да се освободи от излишната захар, чрез уриниране.
  • Повишено чувство на глад. Обикновено захарните молекули в клетките, осигуряват на организма необходимата му енергия. Поради заболяването, този процес е нарушен и мускулите и тъканите страдат от липса на енергия. По тази причина тялото реагира като повишава чувството на глад. Понякога човек може да се чувства гладен дори и след хранене, защото глюкозата не достига до клетките независимо от консумираното количество храна.
  • Загубата на тегло е един от често срещаните признаци на диабет при жените. Това е така, защото глюкозата не може да се абсорбира от клетките. В резултат, това води  до загуба на мускулна маса.
  • Други симптоми на диабет това са: умора, проблеми със зрението, вагинални инфекции и др.

Въпреки че формите на диабет от тип 1 и тип 2 са необратими, разпознаването на ранните симптоми могат да помогнат за по-ранното лечение, което от своя страна да предотврати появата на по-нататъшно усложнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 − = 0

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.