Различни типове лечение на гъбички на ноктите

Най-често срещаните проблеми свързани с краката са инфекциите причинени от гъбички. Причините за появата им са различни, като например травми ноктите, лоша хигиена или слаба имунна система.

Гъбичките са жив организъм, който се размножава изключително добре във топли и тъмни места, каквито са ноктите на краката. В зависимост от тежестта на инфекцията, ноктите могат да приемат жълтеникав или кафеникав цвят и не е изключено да се получат силни болки или сърбеж на засегнатите пръсти.

Гъбички на ноктите  най-често се прихващат на места като плувните басейни, СПА центровете или други обществени места, където хората обикновено ходят боси. Затова е по-добре да се прави превенция, вместо после да се търсят начини за лечение, така че е препоръчително да се носят чехли.

Съществуват различни форми на средствата за лечение, но най-добре те да започнат да се прилагат още при първите признаци на възпаление.

Лекарствените средства, които се предписват от лекарите се счита, че са по-ефективни и силни и по-бързо ни отървават от гъбичките. Такива са например флуконазол, терфенадин и итраконазол. При тях има вероятност в някой от случаите да се получи леко увреждане на черния дроб, стомашни разстройства или главоболие.

Природните средства, които могат да се използват в борбата срещу гъбичките са масло от чаено дърво, карамфилово масло, лимонена трева, чесън и други. При тях обикновено отнема малко повече време за лечението – около 2-3 месеца, но се счита, че те са по-безопасни заради липсата на странични ефекти при употребата им. Понякога гъбичните инфекции са много трудни за лечение, така че може да се наложи да се използват и двата типа лечение за да се получи максимален ефект.

Преди започване на лечението е много важно да се изследва възпалението за да се докаже, че то е причинено именно от гъбички. Още при първите симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, за да се избегне разпространението на гъбичките и към другите пръсти. Някой хора могат да се излекуват в рамките на няколко седмици, докато при други може да са необходими много месеци. Поддържането на краката сухи и чисти ще помогне за ускоряване на възстановяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.