Причини, които предизвикват сърдечна аритмия

На общодостъпен език, състояние, в което сърцето губи нормалния си ритъм се нарича сърдечна аритмия. С други думи, ударите на сърцето в минута стават нередовни или ненормално учестени. Това състояние може да има две основни форми, тахикардия /състояние, което се характеризира сърдечна честота, която е над 100 удара в минута/, или брадикардия /състояние, при което сърдечната честота спада под 60 удара в минута/.

Симптоми при сърдечна аритмия

В повечето случаи сърдечната аритмия остава без симптоми. Ето защо хората не разбират, когато изпаднат в такова състояние. В повечето случаи това се открива от лекар, който взема необходимите мерки за преодоляване на това състояние. Въпреки това, някои хора усещат определени симптоми на сърдечна аритмия. Най-често един от тях е ускорено биене на сърцето, което може да бъде придружено с болки в гърдите. Човека може да усеща по-бързо биене /тахикардия/ или по-бавно /брадкардия/. Недостиг на въздух е често срещано състояние, както и виене на свят и усещане за припадък. Симптомите не са признак, че проблема е сериозен. В действителност има случаи, при които не се проявяват такива симптоми, но състоянието е животозастрашаващо.

Причини за сърдечна аритмия

Причините, които са пряко свързани със сърдечната функция в организма, включват:

  • Сърдечен удар – това състояние възниква в резултат от прекъсване на кръвоснабдяването на сърцето. Това води до увреждане на част от сърдечния мускул, което предизвиква неравномерен сърдечен пулс.
  • Запушване на сърдечните артерии – заболяване на коронарните артерии, при което те се стесняват или блокират,  също е причина за промени в сърдечния мускул.
  • Други фактори, които причиняват сърдечни аритмии, включват диабет, хипертония, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, стрес и др. Лечебния процес след сърдечна операция може да бъде един от случаите. Повишената функция на щитовидната жлеза /известна като хипертиреоидизъм/, както и билкови лечебни процедури, са също причини за появата на това състояние.

В заключение към гореспоменатите причини, трябва да знаете, че здравословния начин на живот и хранителния режим са достатъчни условия за предотвратяване на сърдечните аритмии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 7 = 11

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.