Причини за получаване на кървяща язва

Язвата може да бъде описана като лезия, която се развива на лигавицата на стомашно – чревния тракт. Тя може да се получи на различни места и от там произлизат различните видове язви. Когато е в стомаха се нарича стомашна язва, когато е на хранопровода – езофагеална язва, а когато е в горната част на червата името и е язва на дванадесетопръстника. Много дълго време се твърдеше, че основните причини за язва, която кърви са пикантните храни в комбинация с психическия стрес. По-късните изследвания откриват, че тези два фактора няман нищо общо помежду си.

Причини за кървенето на язвите

По време на храносмилането, в стомаха се отделят киселини които разграждат молекулите на храната. При нормални условия лигавицата на стомаха предпазва стените му от въздействието на тези силни киселини. Ако поради някакви причини количеството на киселините се увеличи, а слизестият слой се износи, тогава се образува язва, която е склонна към кървене.

Установено е, че инфекция причинена от бактерията Helicobacter Pylori е най-честата причина за кървенето на язвите. Тази бактерия навлиза в стомаха чрез консумирането на заразена храна или вода. След това тя се размножава в защитната лигавица на стомаха и може да се разпространи и към на тънките черва. Когато лигавицата се повреди и се получи възпаление следващата стъпка е получаване на язва. Шансовете за силно кървене се засилват, когато язвата се получи върху някой от кръвоносните съдове достигащи до стомаха и успее да ги разкъса.

Продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства като аспирин и ибупрофен за облекчаване на болката могат много лошо да раздразнят лигавицата и да я възпалят допълнително. Кървящите язви са доста често явление при възрастните хора страдащи от остеоартроза. Има хора, при които има прекомерно производство на киселина в стомаха, което също води до увреждане на лигавицата. Други фактори, който допринасят за получаването на това състояние е травматичното нараняване, прекомерното тютюнопушене, консумацията на алкохол и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 + = 16

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.