Предупредителни сигнали за инфаркт при жените

Много от нас вярват, че мъжете са по-податливи към сърдечни проблеми като инфаркт. Тревожна е статистиката обаче, че все повече жени са засегнати от сърдечно – съдови проблеми. Според експертите, жените и мъжете са в еднаква степен засегнати заради промяната в начина на живот. Като цяло, жените преминаващи през менопаузата и след нея са доста рискова категория. Огромните хормонални промени, които настъпват в телата им в този период отварят вратите към сърдечно – съдовите заболявания. Преди менопаузата почти не се срещат случаи на инфаркти при жените, освен ако те не са диабетици или са пристрастени към алкохол, цигари и забранени субстанции. Отделно от това, жените с високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване и наследствено обременените са с много по-висок риск към сърдечни удари. Много често, преди да се прояви заболяването, жените получават косвени сигнали, на които в повечето случаи не обръщат внимание, защото ги свързват с менопаузата или остаряването си. Това е голяма грешка и затова ще се опитам да ви посоча най-честите симптоми на инфаркт за да можете своевременно да вземете мерки:

  • повечето хора усещат дискомфорт в гърдите, който се изразява като чувство на натиск, който може да продължи няколко минути.
  • в някой от случаите, жените могат да усетят схващане в горната част на тялото, като например ръцете, подмишниците, шията, тила, гърба, челюстта и дори в стомаха. Дискомфортът може да бъде придружен и със силни болки.
  • задухът е един от най-очевидните симптоми на инфаркт. Той се усеща заради липсата на кислород към сърцето.
  • при някой жени може да се появят грипоподобни симптоми преди инфаркта. Втрисането и внезапното изпотяване са най-добрият пример за това.
  • безпричинната силна умора, която се появява изведнъж е типичен признак за приближаващ инфаркт при жените. При мъжете той отсъства.
  • при прединфарктно състояние, много от жените се оплакват от храносмилателни проблеми, като от научна гледна точка няма обяснение за този факт.
  • 70% от жените претърпели инфаркт са получили нарушение на съня няколко дни преди настъпването му. И тук няма достатъчно логично обяснение за този феномен.

За жените над 50 е почти задължително да правят периодични изследвания на сърцето за да се установи навреме опасността от инфаркт и да се вземат мерки за предотвратяване на проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 7 = 10

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.