Поява на пъпки причинени от акне

Появата на пъпки е един от проблемите, които неизменно са свързани с част от юношеството при много хора. При повечето от тях това предизвиква емоционални проблеми. Акнето е кожен проблем, който включва появата на кисти, черни точки, пустули и възли. То може да варира от тежки до леки форми, които могат да повлияят на външния вид  и дори на здравето на засегнатото лице.

Съществуват различни причини за появата на акне. Обикновено това се дължи на свръхпроизводство на себум от мастните жлези, което води до запушване на порите. Понякога мазнините се окисляват когато порите са изложени на въздух. Запушените пори, могат да се преобразуват в кисти. Тези черни точки са податливи на инфекции, което от своя страна причинява зачервяването и подуването на пъпките.

Как да се ограничи подуването на пъпките?

Както бе споменато по-рано, запушените или блокирани мастни канали по кожата причиняват пъпки. За повечето хора пъпките означават черни или бели точки, които не причиняват никакви усложнения. Но при други, секрецията на излишните мазнини води до бактериална инфекция, която от своя страна причинява възпаление или подуване на пъпките. Някои хора имат лошия навик да стискат пъпките, което обикновено води до по-нататъшно разпространение на инфекцията. Следните съвети могат да ви помогнат при борбата с намаляване броя на пъпките предизвикани от акне:

Най-лесния начин, който може да се приложи в домашни условия е поставянето на лед върху засегната кожа. То трябва да се постави за около 2-3 минути върху пъпката без да се оказва натиск. Тази процедура се повтаря около 2-3 пъти на час.

Глинената маска може да направи чудеса, за да се намали подуването на пъпките. Поставете малко количество от нея върху пъпката, което ще спомогне за нейното изсушаване.

За стягане на порите на кожата и намаляване на отока се препоръчва нанасяне на доматен сок или сок от краставица.

Ябълковия оцет действа като стягащо средство, когато се прилага върху кожата.

Освен споменатите по-горе средства за лечение на акне, от съществено значение е да се въздържате от вещества, които могат да предизвикат алергични реакции. В случай на повторна поява на пъпки, трябва да се консултирате с дерматолог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.