Малко полезна информация за рак на простатата

Ракът на простатата се среща единствено при мъжете и то най-вече при тези над 50 годишна възраст. Заедно с ракът на дебелото черво и този на белия дроб, той се явява най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете на тази възраст (33% от всички ново диагностицирани случаи).

Като причини и рискови фактори, които се свързват с развиването на болестта, могат да се изтъкнат възрастта на мъжа, неговата раса(афро-американците са 2 пъти по-застрашени), генетичните фактори, начинът му на хранене.

Простатата е жлезист орган, който е разположен преди пикочния мехур. През нейната среда преминава уретрата, чрез която се изхвърля урината от тялото.

Рак на простатата е тумор, който най-често започва своето развитие от вътрешната част на жлезата. Постепенно туморът нараства към периферията, след това излиза извън границите на жлезата и по кръвен път или чрез нарастване образува близки и далечни метастази. Целият този процес се развива изключително бавно.

Симптоми на рак на простатата

Срещат се случаи, при които пациентът няма никакви симптоми. Ако има такива, те са свързани предимно с болки при уриниране, които обаче се появяват чак когато ракът излезе извън границите на простатната жлеза. Често се срещат и други проблеми като отпадналост, липса на апетит, сухота в устата, еректилни затруднения и др.

Диагностициране

Най-съвременният метод за откриване на болестта е чрез изследване на нивото на белтъка, произвеждан от простатата(простато-специфичен антиген – PSA). Нормалните му стойности са не повече от 4 нанограма на 1 мл кръв. Покачването над 12 нанограма/мл може да породи съмнение, че е започнало развитието на туморно заболяване.

Съществуват и други начини за диагностициране като дигитално ректално изследване, ултразвуково изследване, Компютърна Аксиална Томография, биопсия и т.н.

Лечение

Вариантите за лечение са над 10, а избора на един от тях(или комбинация от няколко) се взима на базата на различни медицински условия като възрастта на пациента, стадия на рака и др. Някои от методите са хирургия, лъчелечение, хормонотерапия, криотерапия, химиотерапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.