Напредъкът при превенцията на хепатит

Всеки от нас е чувал за ваксинацията при хепатит А, В и С, като обикновено те са под формата на инжекции. Използването на инжекции за ваксиниране е традиционния начин за справяне с проблема. Днес изследователите все повече търсят нови начини за прехвърлянето на ваксината в тялото на пациентите. Някой от тези нови начини включват впръскването на ваксината през носа с помощта на назален спрей. Причината за тази нова практика е, че спрейовете са много по-удобни и не се причинява стрес на пациента (много от хората се страхуват от инжекциите).

Хепатит А и В са доста заразни и могат да засегнат доста голям процент от населението, ако не се прави превенцията срещу заболяването. Бебетата и малките деца са най-засегнати от развитие на този тип заболявания, затова е важно да се осигури имунизация. Много държави, включително и България има изграден план за имунизация срещу хепатит, като всеки родител може да поиска извършването на тази предпазна мярка за неговото дете. Въпреки, че тази мярка не е задължителна, колкото по-рано се направи превенцията, толкова по-сигурна става защитата срещу заболяването.

Ваксината срещу хепатит А осигурява защита в продължение на много десетилетия. Тя е може би най-използваната за лечение на хепатит или по – скоро за превенцията му. Ваксината срещу хепатит В от своя страна може да ни защити в продължение на около 15 години. Напредъкът при тези две ваксини се състои в това, че те вече се комбинират една с друга и по този начин, човек не трябва да се ваксинира поотделно. Така, с използването на ваксините значително се намалява рискът от заболяване от хепатит. Още по-голям напредък се постигна със създаването на ваксина, която е на основата на ДНК, като според учените тя може да предпази човек от всички видове хепатит.

Като цяло, хепатит А, В и С не са толкова голям проблем в днешно време, тъй като има хиляди начини за лекуването им, но вероятността да се получат доста поражения по тялото заради тях все още си е доста висока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


1 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.