Лечение на рак на простатата

Ракът на простатата засяга една от жлезите на половата система от където произлиза и името му. Той е характерен само за мъжете и симптомите му са изключително трудни за разпознаване, тъй като са подобни на някой безобидни възпаления, а това пречи на ранното му диагностициране и лечение. При напредване на болестта и навлизането и в стадиите на експанзия, когато засяга и околните органи и лимфни възли има много малко лекари, които могат да направят нещо по отношение на лечението. Могат да се премахнат раковите клетки, които се открият и така да се даде още време за живот на пациента. Въпреки това, ако се открие рак на простатата в ранна фаза има няколко варианта за премахване на тумора напълно и по този начин да се спаси живота на болния.

  • Хирургия: При нея се прави радикална простатектомия, което е напълно отстраняване на простатата и на всички околни тъкани, които са били засегнати. В допълнение към това лечение на рак на простатата се прави операция целяща осигуряването на достатъчно нервна тъкан, за да може да се запази еректилната функция и да не се прекратява сексуалния живот на човека.
  • Лечение с радиация: Прави се облъчване на простатата с радиационен лъч или се имплантират радиоактивни частици с помощта на игла.
  • Активно наблюдение: Този метод се използва при най-ранните етапи на рак на простатата и при много възрастни пациенти или при такива със съпътстващи заболявания. При него лекарите правят експерименти и чакат да видят резултатът.

Избор на лечение

Той се извършва чрез обсъждане с пациента, няколко лекари специалисти и със семейството на болния. Изясняват се процедурите, какви са очакваните резултати от тях и кои са възможните странични ефекти. Избира се естествено лечението с най-добри резултати и с най-малко негативни последствия. Това е труден, но необходим избор за всички, които са пряко или косвено засегнати от рака на простатата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.