Какво представлява СПИН

ХИВ е съкращение от човешкия имундефицитен вирус и ако не се лекува може да доведе до СПИН. Съществуват различни начини, по които може човек да се зарази с този вирус, а именно необезопасен секс със заразен партньор, преливане на заразена кръв, използване на заразени спринцовки и др. ХИВ може да се диагностицира за продължителен период от време и ще трябва да се направят специфични тестове като ELISA и Western Blot за окончателна диагноза. Тези тестове откриват антитела, които организмът произвежда, когато е заразен с ХИВ. Лице заразено с ХИВ, може да не показва никакви видими симптоми в продължение на години.

След като човек е заразен с ХИВ, вирусът атакува CD4 клетки в тялото и ги използва за размножаване. Броя на CD4 клетките известни още като Т-клетки са важна част от имунната система. Тъй като вирусът се размножава, увреждането на CD4 отслабва имунната система в борбата срещу заболяванията. Така че ХИВ разрушава имунната система, оставяйки организма податлив на атака от всякакви вредни бактерии и вируси.

Краткотрайни симптоми при ХИВ

Има няколко краткотрайни симптома на ХИВ, които могат да преминат незабелязано или да се оприличат на други болести или инфекции. Тъй като ХИВ засяга имунната система, той може да бъде причина и за появата и на други заболявания. Честите симптоми са лезии в устата, трудно преглъщане, подуване на лимфните възли, главоболие и др.

Дългосрочни симптоми при ХИВ

Един от видимите дългосрочни симптоми е загубата на тегло. Нисък брой на белите кръвни клетки е един от показателите при напреднал стадий на ХИВ. Някои от пациентите могат да развият рак или възпаление на черния дроб, което може да бъде фатално. Човек заразен с ХИВ развива СПИН, което е Синдром на придобита имунна недостатъчност. Това заболяване е фатално, тъй като все още няма създаден метод за лечение. Някои от другите дългосрочни симптоми са висока температура и замъглено зрение. Поради слаба имунна система пациента ще бъде податлив на различни инфекции и заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.