Импланти и костно заместване – видове, методи, необходимост

Вариантите за костно заместване, което да улесни и подпомогне процедурата по поставяне на импланти, са три:

  1. чрез използване на ваша собствена кост
  2. чрез използване на изкуствен синтетичен костнозаместителен материал
  3. чрез използване на костнозаместителен материал получен от животинска кост (свинска или телешка).

Изборът какво да използва е на вашият зъболекар. Костнозаместителния материал независимо какъв е произходът му, действа на един и същи принцип, стимулира тялото да започне да отлага кост около него. Така тялото резорбира материала и на негово място изгражда своя собствена кост. Материалът (изкуствената кост) служи като матрица, по която да се изгради новата кост. Като резултат имаме заздравен и подсилен участък на костта на челюстта. Най-важното е, че се постига достатъчен обем кост за имплантация.

Методи на костно заместване

Вашият дентален лекар може да избира между няколко метода на костно заместване. При една от техниките се взима кост от друга част на  тялото- трансплантатът се нарича автогенен ( от собствена кост) , а техниката – блок техника. Най-често кост се взима от бедрената кост или от брадичката и се пренася и поставя на мястото на бъдещия имплант.

Между три и шест месеца са необходими за да протече оздравителния процес при техника с автогенен костен трансплантат. Най-големият недостатък при метода на автогенна костна трансплантация е необходимостта от допълнителна костна операция, която да се проведе под обща анестезия в болнична обстановка.

Друг вид костен трансплантат е алотрансплантатът, това представлява костен материал който се получава от човешка кост. Изискванията към този вид материали са изключително строги, във връзка с успешна профилактика на трансмисивни заболявания.

Ксенотрансплантат е костен трансплантат получен от животинска кост. Както алотанспланта, така и ксенотранспланта са чужди за организма и въпреки обработката, която претърпяват изключително рядко могат да доведат до реакция на отхвърляне тип чуждо тяло.

Кога е необходимо поставянето на костен трансплантат ?

Необходимостта от костнозаместване възниква тогава когато няма достатъчен обем кост, в който да бъдат поставени имплантанти. Целта на костно заместителната присадка е да осигури стабилна основа от кост, в която да се постави зъбния имплант. Но ако костта на вашата челюст е здрава, нямате пародонтални заболявания, венците Ви са здрави в областта, в която ще бъде поставен импланта, може спокойно да забравите за костното заместване, да предприемете уверена крачка към лечението с имплантанти и след това да се радвате на новите си зъби и усмивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 1 = 9

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.