Дуоденална язва – обща информация

Язва, засягаща дванадесетопръстника или горните части на тънките черва се нарича язва на дванадесетопръстника или дуоденална язва. Общото състояние при появата на язва се определя, като появата на рани върху кожата. В медицината това състояние се характеризира с нарушената цялост на лигавицата, която се намира върху вътрешните органи. Причините за тези инфекции са много. Най-разпространените са слаба имунна система и развитието на бактерии. Лечението на язва отнема много време. В зависимост от засегнатия орган, язвите могат да бъдат стомашни, пептични и дуоденални.

Дуоденална язва

Дуоденалната язва, обхваща лигавицата на горната част на тънките черва, точно под стомаха. Тя може да засегне дванадесетопръстника, хранопровода или гърлото. Причината е стомашната киселина и храносмилателните сокове, които разяждат лигавицата на стомаха. Също така тя може да се появи в резултат от развитието на бактерия Хеликобактер пилори. Установено е, че при мъже над 50 годишна възраст риска за поява на язва на дванадесетопръстника е четири пъти по-голям, отколкото при жените от същата възрастова група.

Дуоденалната язва се диагностицира с помощта на рентгенови лъчи или лечение на ендоскоп барий. Усложненията при язва на дванадесетопръстника могат да доведе до кървене, перфорация и стомашна обструкция.

Симптоми при дуоденална язва

Симптомите при дуоденална язва са киселини в стомаха, болки в стомаха, усещане за парене в задната част на гърлото. Обикновено това се случва два или три часа след хранене. В повечето от случаите, симптомите се появяват в полунощ и продължават от два до три часа. Ето някои често срещани симптоми за дуоденална язва:

  • пригване
  • гадене
  • повръщане
  • лош апетит
  • загуба на тегло – това е свързано със загубата на апетит
  • чувство на умора и слабост – това усещане е породено от лошия апетит, който води до малък прием на храна

Лечение на язва

Дуоденалната язва може да се лекува напълно. Но повторната поява на заболяването може да бъде избегната, ако се ограничи консумацията на алкохол и тютюнопушенето. Избягването на противовъзпалителни лекарства като аспирин, ибупрофен и др. се препоръчва за предотвратяване на поява на заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


1 + = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.