Храни борещи стрес

Добре би било, ако можехме при първите признаци на преумора и напрежение да си купим от супермаркета готов продукт 3а радост и настроение, който да ни осигури бодрост на духа. Но това е в сферата на мечтите. Все още е трудно да се докаже ефективността на антистресовите блюда, тъй като настроението ни зависи от много фактори. Учените и лекарите са единодушни 3а едно – че вкусната храна винаги доставя удоволствие. Когато сме сигурни, че тя съдържа вещества, стимулиращи производството на хормона на щастието и свалящи напрежението, то настроението със сигурност ще се повиши. За нас жените е нужно да спазваме тези основни принципи.

Овесена каша = невъзмутимост

За спокойствието на англичаните се носят легенди и се разказват вицове. Ако искате да имате тяхната невъзмутимост и спокойствие, яжте по-често овесена каша. Тя е богата на витамини от групата В, както и фолиева киселина. Не случайно англичаните рядко прибягват до услугите на психоаналитиците, въпреки неблагоприятните климатични условия на Острова. Не прекалявайте със захарта и маслото обаче, 3а да не навредите на фигурата си.

Млечни продукти = спокойствие

Те са един от източниците на калций (наред със Зеленолистните зеленчуци), който е важен не само 3а здравината на костите, но и 3а доброто настроение. Учените са доказали, че дефицитът на този микроелемент може да навреди на нервната система и да доведе по-чести пристъпи на потиснатост и депресия. Може би не знаете, че в изварата калцият и фосфорът са в оптималното 3а усвояване съотношение 1:2, което ви гарантира отлична форма и добро настроение.

Морско зеле = бодрост

Морското зеле е вид водорасло, което се употребява под различна форма в храната. Белтъчините в него лесно се усвояват. Съдържа магнезий, витамин Вг и пантотенова киселина, чийто недостиг обикновено е причината 3а хроничната умора. Богато е още на калий, кал­ций, желязо, кобалт, манган. Ако включвате по-често морско зеле в менюто си, ще забележите, че работоспособността ви ще се увеличи няколко пъти. В морското зеле има и много йод, както и биологичноактивни вещества, които помагат йодът да се усвои по-добре.

Леща = хармония

Тя съдържа огромно количество витамин В9 (фолиева киселина), необходим 3а синтеза на

невромедиатори – вещества, предаващи нервните импулси. Когато те са достатъчно, организмът ни работи като часовник, а дефицитът му води до спад в настроението. Необяснимото чувство 3а безпокойство често е свързано с недостиг на магнезий.

Месо = работоспособност

Белтъчините с животински произход стимулират производството на допамин и норадрена-лин (невротранемитер и хормон), необходими 3а вниманието, емоциите, фантазията и съня. Месото доставя на организма ни още желязо, необходимо 3а по-голяма издръжливост.

Цитрусови плодове = веселие

Те доставят на тялото ни витамин С, който не само стимулира имунитета, но и участва в предаването на нервните импулси. За добро настроение и стабилно здраве не пропускайте да включите в менюто си портокали, лимони, грейпфрути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 + = 18

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.